Nincs veszélyben a húsvéti tojásellátás, mert a termelők felkészültek

Agro Napló
Felkészültek a húsvétra a hazai tojástermelők, így a koronavírus-járvány okozta krízishelyzet nem veszélyeztetheti a tojásellátást. A magyar tojástermelés folyamatos, és az áruházláncok tojáskínálata is biztosított, pánikvásárlásra tehát nincs ok – közölte a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége (Tojásszövetség).

A magyar tojástermelés folyamatos, az áruházláncokkal szorosan együttműködve a magyar lakosság tojásellátása is biztosított, így húsvét előtt is lesz friss, magyar tojás a boltok polcain – hangsúlyozta a Tojásszövetség elnöke. Hozzátéve: ahogy egyik élelmiszer felvásárlására sem, úgy „tojásbespájzolásra” sincs szükség nagy tételben.

Szép Imre kiemelte: a magyar termelők felkészültek, és igazodtak a mostani, a koronavírus-járvány okozta körülményekhez – húzta alá az elnök. Az élelmiszer-előállítókra mindig, az átlagos hétköznapokon is szigorú higiéniai szabályok vonatkoznak. A tojástermelő gazdák a mostani helyzetre való tekintettel több fertőtlenítést vezettek be, több kesztyű, védőruha és maszk fogy. Ahogy az egészségügyben, az élelmiszertermelési szektorban is a védőfelszerelés folyamatos biztosítására van szükség, és a gazdák is mindent megtesznek, hogy ezeket beszerezzék.

A tojástermelők a munkatársaik védelmében is extra intézkedéseket vezettek be. Például a tojástermelési rendszerekben a dolgozókat több csoportra osztották, ezek nem találkozhatnak egymással. Feladataikat időben és térben egymástól elválasztva végezik, így megelőzhető az, hogy az esetleges megbetegedések miatt megakadjon a termelés. Arra is van példa, hogy a kieső munkaerőt (kiskorúval otthon kell maradnia, veszélyeztetett csoportba tartozik, betegség, házi karantén) a családi gazdaságok családon belül oldják meg.

Az elnök megjegyezte: az elmúlt hetekben a takarmány--alapanyag ellátásban volt fennakadás a határok lezárása miatt, de sikerült a kezdeti bizonytalanságok után helyreállítani a takarmány-ellátási láncot. Jelenleg nem jelentettek olyan esetet a világban, ahol a koronavírus élelmiszer útján terjedt volna az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) állásfoglalása szerint. A szervezet folyamatosan monitorozza a helyzetet és az Egészségügyi Világszervezet, a WHO ajánlásaira hívja fel a figyelmet, amelyek a főzés közbeni általános higiénia betartására vonatkoznak.

Az állammal közösen a tojástermelő gazdák mindent megtesznek annak érdekében, hogy az élelmiszerellátás zavartalan legyen – emelte ki Molnár Györgyi, a Tojásszövetség titkára. Hozzáfűzte: köszönet és elismerés illeti nemcsak az egészségügyi dolgozókat, hanem az élelmiszerláncban dolgozókat – élelmiszer-előállítókat, rakodómunkásokat, áruszállítókat, bolti dolgozókat - is, akik a sokkal megterhelőbb körülmények ellenére is biztosítják, hogy a hazai élelmiszerellátás ne kerüljön veszélybe.

Az elmúlt két hétben termelőtől függően átlagban 30-50 százalékkal több tojást igényeltek az áruházláncok. Ebben az időszakban most szinte mindennap olyan az élelmiszerboltok forgalma, mintha karácsonyra vagy húsvétra vásárolnának be az emberek. Egy „átlagos” húsvétkor 270-280 millió darab tojás fogy, ez az éves fogyasztás nagyjából 10 százaléka. A gasztroszektor (hotel, étterem, menza) kiesések pótolták, pótolják a felmerült  és felmerülő lakossági igényeket.

Éves szinten a nagyüzemi termelés várhatóan 1,2–1,3 milliárd darab lesz. Ágazati szinten nem csak tyúktelepítésre, hanem kapacitásbővülésre is számítani lehet. Várhatóan ugyanakkor drágul majd a tojás, ahogy más élelmiszerek is, mivel az elmúlt két hétben 2-3 forinttal emelkedtek a termelői árak, hosszú távon pedig 5 százalékos termelői áremelkedésre lehet számítani. Ennek oka, hogy máris nőtt  a nemzetközi szállítás költsége, emelkedett az importált takarmány-alapanyagok ára is több helyen, és a forint-euró árfolyam sem kedvez az importnak. Fontos kritérium, hogy a lakossági tojásellátás hosszú távú biztosításához az állatjólléti és beruházási támogatások rendszere továbbra is zavartalanul, a megszokott ritmusban működjön.

A Tojásszövetség arra is felhívta a figyelmet: a tojás az egyik legolcsóbb teljes értékű táplálék Az anyatejen kívül egyedül a tojásnak 100 a biológiai értéke. Optimális arányban tartalmazza a telített- és telítetlen zsírsavakat, valamint az esszenciális aminosavakat. D-vitamin tartalma különösen jelentős, hiszen ez a létfontosságú vitamin a tőkehalmáj után a tojássárgájában található a legnagyobb mennyiségben. A D-vitamin pedig legalább akkora szerepet játszik az immunrendszer megfelelő működésében, mint a C-vitamin. A tojás további jótékony hatásairól a HU, de tojás! Facebook-oldalon olvashatnak az érdeklődők – tartalmazza a szakmai szervezet téjékoztatása.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!