MENÜ

Népi Építészeti Program: támogatási kérelmek benyújthatók január végétől

Agro Napló 2021.01.27.

A Népi Építészeti Program keretében újabb támogatási kérelem benyújtási lehetőséget hirdet meg január 29-i kezdettel a Teleki László Alapítvány – tette közzé honlapján a kiíró szervezet.

 

Azok a szervezetek vagy magánszemélyek igényelhetnek támogatást, amelyek illetve akik népi építészeti értéket képviselő, egyedi (műemlék, nyilvántartott műemléki érték, helyi védelem) vagy területi védelem alatt álló ingatlan tulajdonosai.

A szakmai előkészítésbe beletartozik a népi építészeti emlék építészeti értékeinek azonosítása, illetve az épület szerkezeteinek állapotát értékelő dokumentációk (építészeti felmérés, építéstörténeti dokumentáció és értékleltár, statikai és faanyagvédelmi szakvélemény, diagnosztika, falkutatás, szakrestaurátori terv) és a felújítási építészeti terv elkészítése, amelyek megalapozhatnak egy későbbi építési támogatási kérelmet; a mostani kiírásban csak ezek finanszírozására kérhető támogatás – tartalmazza a közlemény.

Az ismertetés emlékeztet: a Népi Építészeti Programot a magyar kormány hozta létre. A 2019 óta a Teleki László Alapítvány lebonyolításában, évi 1,5 milliárd forintos keretből zajló program, aminek az a  célja, hogy vissza nem térítendő támogatást nyújtson népi építészeti értéket képviselő védett épületek tulajdonosainak.

A Teleki László Alapítvány honlapján január 29-én, 12 órakor tesszük közzé a támogatási kiírást, ahol az ingatlantulajdonosok bővebb információt kapnak a kiírásról. A támogatást kérelmezőknek 46 nap áll rendelkezésére a kérelmek benyújtására. További információ a kapcsolat@nepiprogram.hu e-mail címen kérhető – olvasható az összefoglalóban.