MENÜ

Nemzetközi szakmai együttműködésekről tárgyalt a magyar agrárminiszter

Agro Napló 2019.10.17.

Nemzetközi szakmai együttműködés kérdéseiről tárgyalt a magyar agrárminiszter külföldi kollégáival Budapesten.

 Fotó: Pelsőczy Csaba/AM

 

Nagy István magyar agrárminiszter és Kosztasz Kadisz ciprusi földművelésügyi, vidékfejlesztési és környezetvédelmi miniszter együttműködési megállapodást írt alá Budapesten, az Agrárminisztériumban (AM).

A szaktárca tájékoztatása szerint a megállapodás jó alapot ad a két ország közti kölcsönös mezőgazdasági és környezetvédelemi együttműködéséhez. Ennek keretében Cipruson korszerű, webalapú magyar digitális megoldást vesznek át a mezőgazdasági adatszolgáltatásra.

Az egyezmény érinti továbbá az öntözéssel kapcsolatos intézkedéseket, az éghajlatváltozás, az elsivatagosodás és a földromlás elleni küzdelem hatékony támogatását. Emellett az innovatív erdészeti technológiák fejlesztését, és kitér a víztartalékok hatékony kiaknázási lehetőségeire, valamint az állat- és növényegészség védelemre is.

A felek az uniós Közös Agrárpolitikát (KAP) érintő kérdésekben is egyetértettek, miszerint a gazdáktól nem lehet többet kérni kevesebb támogatásért cserébe.

A magyar agrártárca vezetője tárgyalásokat folytatott Gilberto Silva-val, a Zöld-foki Köztársaság mezőgazdasági és környezetügyi miniszterével is. Nagy István felajánlotta, hogy Magyarország hozzájárulhat a szigetcsoport élelmiszerbiztonságának javításához a magas szintű szakmai tudás és ismeretek átadásával. A kialakítás alatt levő mintafarm hálózat segítségével a magyar technológiák, mezőgazdasági és környezetügyi fejlesztések az egyes országokban elérhetőek és bemutathatóak lesznek, támogatva ezzel a magyar vállalkozások exporttörekvéseit.

A tárgyalás témái között szerepelt még az éghajlatváltozáshoz történő alkalmazkodás és a biztonságos élelmiszertermelés kihívásaira adandó válaszok keresése, melyre a magyar kormány egyik megoldási javaslata az öntözött területek növelése és a hatékony öntözéses gazdálkodás kiterjesztése. Ennek érdekében hazánkban Öntözésfejlesztési Stratégia, és Mezőgazdasági Vízgazdálkodási Szakpolitikai Program is készül – olvasható a tájékoztatásban.