MENÜ

Nemzetközi projektben vesz részt az Agrárgazdasági Kutató Intézet

Részvétel a RUR-16-2017 Horizont 2020-as kiírásra alakult nemzetközi konzorcium frankfurti első körös pályázat előkészítő találkozóján az EU_KP_16-1-2016-0012 projekt keretében

2017.04.05.

Az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap (NKFI Alap) támogatási rendszerének EU_KP_16, „Pályázati felhívás az Európai Unió Horizont 2020 programjában, valamint egyéb közös EU-s és regionális programokban való magyar részvétel ösztönzésére” című, EU_KP_16-1-2016-0012 azonosítószámú projektje keretében bruttó 433 428 Ft vissza nem térítendő támogatást nyert el.

Az EU_KP_16-1-2016-0012 azonosítószámú „A ’RUR-16-2017: Az interaktív innovációs projekt megközelítések és az EU-s szakpolitikák végrehajtásának optimalizálása az innováció vidéki területeken történő felgyorsítása érdekében’ elnevezésű Horizont 2020-as első körös pályázat előkészítése” című projekt célja:

Az Európai Bizottság jelenlegi legfrissebb keretrendszere, a Horizont 2020 új lehetőségeket és kihívásokat biztosít az AKI kutatói számára. Az Intézet kiterjedt partnerhálózatának köszönhetően számos meghívást kapott nemzetközi konzorciumi részvételre. A megkeresések többnyire a Horizont 2020 Keretrendszer III., „Társadalmi Kihívások” elnevezésű pillérrel kapcsolatosak. Ezen pillér második, az „Élelmezésbiztonság, fenntartható mezőgazdaság és erdőgazdálkodás, tengerkutatás, tenger- és belvíz hasznosítási célú kutatás, valamint a biogazdaság” című területének felhívásai a leggyakoribbak. Az említett témákban nagy presztízsű, komoly hírnévnek örvendő nemzetközi konzorciumok alakulnak, amelyek összetételét tekintve fontos szempont a régiós lefedettség.

Az AKI a RUR-16-2017-es kódszámú, „Az interaktív innovációs projekt megközelítések és az EU-s szakpolitikák végrehajtásának optimalizálása az innováció vidéki területeken történő felgyorsítása érdekében” elnevezésű felhívás vonatkozásában formálódó nemzetközi konzorcium tagja, amelynek vezetője a németországi Eberswaldei Fenntartható Fejlődés Egyetem. Az első körös pályázat előkészítéséhez, a célkitűzések meghatározásához és a feladatok elosztásához a konzorcium vezetője, Susanne von Münchhausen konzorciumi találkozót szervezett Frankfurtban 2016. szeptember 1-jén és 2-án, amelyen az AKI két munkatársa: Biró Szabolcs, a Vidékfejlesztési Kutatási Osztály vezetője és Andrew Fieldsend, a Nemzetközi Csoport vezetője vett részt. A találkozót követő hónapokban folyamatos egyeztetések zajlottak, amelynek eredményeként 2017. február 14-én beadásra került a végleges első körös pályázati anyag ’LIAISON’ névvel, amelynek hivatalos partnere az Agrárgazdasági Kutató Intézet.

A projekt megvalósításának időtartama 2016. augusztus 31. – 2017. február 14.