2024. április 20. szombat Tivadar

Németország Magyarország kiemelt partnere a mezőgazdasági árucserében

Agro Napló
Tovább erősödnek a magyar-német agrárkapcsolatok – állapították meg a szaktárcánál, miután bemutatkozó látogatáson fogadta Nagy István agrárminiszter Johannes Haindlt, Németország budapesti nagykövetét.

A tárcavezető hangsúlyozta: az elkövetkező időszakban is a közös együttműködés még eredményesebbé tételén kell dolgozni, ugyanis ha Németországban növekszik az igény a magas minőségű, fenntartható termelésből származó élelmiszerekre, az a nyugati piacokra szállító magyar gazdák számára is sikert jelent.

Nagy István elismerését fejezte ki Johannes Haindlnek azért, hogy Németország az Európai Unió soros elnökeként komoly eredményeket ért el a szakterületen, így KAP-pal összefüggő tárgyalások során. Ezekre az eredményekre Magyarország épít majd ez év második felében, amikor hazánk látja el a Visegrádi Négyek (V4) elnöki teendőit.

Hozzátette: a magyar kormány történelmi léptékű döntést hozott, amikor úgy határozott, hogy hazánk az unióban adható legmagasabb mértékű nemzeti társfinanszírozást juttatja az EU-s vidékfejlesztési források mellé, így 2021-től a korábbi évek 17,5 százalékos támogatása helyett 80 százalékot biztosít.

Nagy István az egyeztetésen felhívta a figyelmet a magyar agráriummal kapcsolatban a családi gazdaságok támogatására, a vidék megtartó erejének megőrzésére, a fenntartható gazdálkodás erősítésére és az élelmiszeripari fejlesztésére – tartalmazza az összefoglaló, amit lapunk is megkapott a szaktárcától.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!