Nem vállalják be az agrárintegráció reformját a választások előtt

Agro Napló
Nem kerül a kormány, illetve a parlament elé idén ősszel az az átfogó javaslat, amelyet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) dolgozott ki az agrárintegrációs tevékenység újraszabályozása témájában. Az agrárszektor.hu értesülései szerint azt a korábban ágazati vitákat kiváltott kitételt, mely szerint az országos integrátoroknak megállapodást kellene kötni a kormánnyal, már törölték a koncepcióból.

Átmenetileg lekerült a napirendről a hazai agrárintegrátori tevékenység átfogó újraszabályozása – értesült az agrárszektor.hu. Tavasszal a Földművelésügyi Minisztérium is bejelentette, hogy dolgozik a termelői szerződéses rendszer átalakításán, de agrárintegrációs témában végül a NAK dolgozott ki részletes koncepciót, amelyet a köztestület társadalmi vitára is bocsátott.

Az eredeti elképzelések szerint a szabályozási javaslatokból készült jogszabálytervezetet az ősszel tárgyalta volna meg a kormány, illetve a parlament, de az agrárszektor.hu információ szerint ilyen előterjesztés idén nem kerül a kabinet elé. Az agrárintegrációs koncepció várhatóan a jövő évi parlament választások után tűzik újra terítékre.

A NAK-féle szabályozási javaslatcsomag lényege, hogy javítaná a mezőgazdasági termelők szerződéses pozíciót, miközben az integrátorok számára kiszámíthatóbb jogi környezetet teremtene. Ehhez önkéntességi alapon erősítené a termelők és az integrátorok közötti hosszú távú szerződéses kapcsolatokat, és ehhez különböző kedvezményeket rendelne. Ágazati vitákat váltott azonban ki, hogy az eredeti koncepció szerint megállapodást kellett volna kötnie a kormánnyal annak a vállalkozásnak, amely a jövőben országos integrátorként akart volna működni. Bár a kormánymegállapodás megkötése nem lett volna kötelező, elestek volna az integrátoroknak nyújtott állami kedvezményektől azok, akik ilyet nem írtak volna alá a kabinettel.

Értesüléseink szerint a NAK a társadalmi egyeztetés nyomán átdolgozta a szabályozási elképzeléseket. A változtatások részeként törölte a koncepcióból azt a passzust, amely az országos integrátoroknak kormánymegállapodás létesítését írta elő.

Mint ismert, az integrátorszervezetek a mezőgazdasági termelőknek különböző szolgáltatásokat nyújtanak, amelyek közül az inputanyag-forgalmazás, a gép- és alkatrész-kereskedelem, a terményfelvásárlás és a szaktanácsadás a legjelentősebb. Ma a Csányi Sándor OTP elnök-vezérigazgató tulajdonában lévő nádudvari KITE Zrt. vezeti a hazai agrárintegrátori piacot a cseh Andrej Babis érdekeltségébe tartozó bábolnai IKR Agrár Kft. előtt, de több élelmiszeripari cég – például a szintén Csányi-tulajdonú Bonafarm Csoport vagy a székesfehérvári Alföldi Tej Kft. – is integrátori szerepet tölt be.

A kamarai koncepció az élelmiszergazdasági hozzáadott érték növelése érdekében azt is előírná, hogy az integrátoroknak a jövőben élelmiszeripari tevékenységet is kellene végezniük. E kritériumok alapján pillanatnyilag sem a KITE, sem az IKR Agrár nem felelne meg az integrátori követelményeknek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!