Nem termő és termő ültetvények kezelése az agrárkár-enyhítési rendszerben

Agro Napló
Az agrárkár-enyhítési rendszerben a hozamadatok meghatározásánál speciális szabályok alkalmazandóak a nem termő és termő ültetvények viszonylatában.

A még november 30-ig benyújtható kárenyhítő juttatás iránti kérelem beadása kapcsán az ültetvénnyel rendelkező termelők figyelmét az alábbiakra hívjuk fel:

  • A termőre fordult ültetvény hozameredményei nem hasonlíthatóak, illetve vonhatóak össze a korábban még nem termő ültetvény hozamadataival.
  • A nem termő ültetvényterületek sem a referencia-időszakban, sem a tárgyévben nem képezik az üzemi szint részét, ezért azok területeit a kárenyhítő juttatás iránti kérelemben nem kell feltüntetni.

Tekintettel arra, hogy az elektronikus kérelembenyújtó felület az ültetvény termőre fordulására vonatkozóan jelenleg még nem rendelkezik információval, a nem termő területek bejelentésére és a kérelem módosítására egyedi megkeresés alapján van lehetőség. A kárenyhítő juttatás iránti kérelem módosítására vonatkozó igényeket a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal honlapján http://www.mvh.gov.hu/kerdes-feltevese menüpont alatt indított megkeresést követően az MVH egyedileg kezeli. Az MVH erről szóló tájékoztatója itt olvasható. Az MVH kérelembenyújtásra szolgáló internetes felülete ügyfélkapus beazonosítást követően itt érhető el.

A módosítási igények határidőn belül történő kezelhetősége érdekében a károsult gazdáknak javasoljuk, hogy a kárenyhítő juttatás iránti kérelmet minél hamarabb nyújtsák be. A végső, 2015. november 30-án lejáró határidőn belül a kérelmet többször is lehet módosítani.

Forrás: FM Sajtóiroda

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Figyeljen a kárbejelentési határidőkre!

Figyeljen a kárbejelentési határidőkre!

A 2022. évi kárenyhítési évre vonatkozóan, a téli fagykár bejelentése 2022. április 15-ig, a tavaszi fagykár bejelentése május 31-ig, aszály esetén tá...

Fontos tavaszi feladatok a szőlőben

Fontos tavaszi feladatok a szőlőben

A minőségi szőlőterméshez elengedhetetlen a gondos gazda felügyelete. Dr. Varga Zsuzsannát, a MATE Szőlészeti és Borászati Intézet tanszékvezetőjét a...

Őszibarack fajtabemutató lesz Tordason

Őszibarack fajtabemutató lesz Tordason

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), az Agrárminisztérium (AM), valamint a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Mezőgazdasági Genetikai Erőforr...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!