MENÜ

Nehezen enyhül az aszály

Agro Napló 2020.05.06.

Bár az elmúlt napokban hosszú idő után már érkezett csapadék hazánk területére, ennek mennyisége azonban csak kis területen érte el a kívánatos szintet – tette közzé legfrissebb elemzésében az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ), hozzátéve: az ország nagyobb része továbbra is várja az esőt, az őszi és a tavaszi vetések számára a lehullott 5-10 mm csak tűzoltásra volt elég.

Fotó: Illés Krisztián

 

A szakemberek kiemelik: helyenként még a korábban említett eső sem esett, így az aszály csak nagyon lassan enyhül. A folytatásban a hét első felében még várható kevés csapadék, azonban újabb eső majd csak a jövő hét elején érkezhet.

Az őszi vetések ilyenkor, április-május hónapokban igénylik a legtöbb csapadékot, a tartós csapadékhiány igen kedvezőtlenül hat a fejlődésükre és a termésre. Ahol hullott legalább 10 milliméter csapadék az elmúlt napokban, ott az sokat segített, de jóval többre, legalább 20-40 milliméterre lenne szükség – szögezik le az agrometeorológusok kiegészítve azzal, hogy a legnagyobb probléma hazánk északi sávjában van, ide a napokban is alig érkezett csapadék.

A kapás növények közül a napraforgó, a kukorica és a burgonya is a legtöbb helyen már a földben van. A magágyak azonban sokfelé még mindig rendkívül szárazak, a keléshez, a fejlődéshez nedvességre lenne szükség. Bár a szinte naponta hulló kis záporok a talaj nedvességét sokfelé alig növelték, a nedvesebb idő a kórokozók elszaporodásának kedvez jelzik a szakemberek.

Az előttünk álló héten egy csapadékhullám érkezik nyugat felől az országba a hét első felében, a hét további részében azonban számottevő csapadék már nem valószínű. Összességében a hét végéig csak 1 és 15 milliméter csapadék várható területi átlagban, bár a záporos jellegből adódóan nagyobb területi különbségek valószínűek. A több eső északkeleten valószínű. Újabb csapadék majd csak a következő hét elején jöhet.

Minderről bővebben az OMSZ honlapján tájékozódhatnak az érdeklődők.