Négy tonna feletti termésátlag őszi árpából Veszprém megyében

Agro Napló
Veszprém megyében befejeződött az őszi árpa aratása, a mintegy hétezer hektár vetésterület nagy részén hektáronként 4 tonna feletti átlagtermést mértek – tájékoztatta a Veszprém Megyei Kormányhivatal földművelésügyi igazgatósága hétfőn az MTI-t.

A közlemény szerint megalapozott az igazgatóság egész megyére vonatkozó, hektáronkénti 4,3-4,4 tonnás becslése. Hozzátették: az őszi árpa aratása a természeti adottságok miatt a sekély termőrétegű Kemenes-hát környékén kezdődött, és a Bakony lankáin fejeződött be.

A mintegy nyolc és félezer hektár káposztarepce esetében az elmúlt héten próbavágásokat végeztek a gazdák. A termésátlagokban nagy szélsőségek várhatók: a gyenge kéttonnás hektáronkénti hozamok mellett háromtonnás és azt meghaladó átlagok is lehetnek.

Az őszi búza 31 ezer hektáron érik, Veszprém megyei viszonylatban jó hozamokat jósolnak az agrárszakemberek. Ezen kívül tavaszi árpából mintegy ötezer, rozsból ezer, zabból 3,8 ezer, míg tritikáléből 4,1 ezer hektárról kerül a termés a következő hetekben a magtárakba.

Forrás: MTI

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Továbbra is töltődnek a talajok

Továbbra is töltődnek a talajok

Mediterrán ciklonok sorozata okozott csapadékos időjárást az elmúlt tíz napban. Az ország túlnyomó részén számottevő mennyiség hullott, ami a talajok...

Tíz éve nem termett ilyen kevés gabona

Tíz éve nem termett ilyen kevés gabona

2022-ben az öt fő kalászos növényünk (búza, árpa, rozs, zab és tritikálé) betakarított mennyisége nem érte el a 6 millió tonnát, a termésátlag 4,4 ton...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!