Nébih: Vegyünk virágot a hazai kertészetektől!

Agro Napló
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) is szeretne hozzájárulni a díszkertész szakma megmentésére irányuló országos összefogáshoz; ennek szellemében a Nébih arra kéri mindazokat, akik dísznövény vásárlását tervezik, hogy részesítsék előnyben a hazai dísznövényszaporítóanyag-termesztők és forgalmazók termékeit.

A hatóság tájékoztatása emlékeztet: az idei koronavírus járvány Hollandia után Magyarországon is jelentősen visszavetette a virágkertészetek forgalmát. Így nagy az esélye annak, hogy a termesztők által már megtermelt, készre nevelt termékek idén aligha találnak gazdára, vásárlóra. A díszkertészetek jelentős részének egész évre szóló bevétele veszhet el, amely jórészt a tavaszra időzített vágott virágok, hajtatott tulipánok, nárciszok, árvácskák, százszorszépek, kaspós petúniák, muskátlik eladásából származik.

Csatlakozva a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezete és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) közös, a dísznövénykertészek megmentésére irányuló kezdeményezéséhez, a Nébih is szolidaritásáról biztosítja az ágazat szereplőit. Ennek szellemében felhívja a dísznövényt vásárolni szándékozók figyelmét, hogy a hazai termékek legbiztosabb lelőhelyei a hazai kertészetek és árudák. 

A hivatal honlapján megtalálható azon magyar székhelyű dísznövényszaporítóanyag-termesztők (DT) és nagykereskedők (DN) neve és címe, akik a Nébih közhiteles nyilvántartásában szerepelnek. A forgalmazói listán helyet kaptak a legjelentősebb egy- és kétnyári dísznövénytermesztők, a szabadföldi évelő- és vízinövény-termesztők, a dísznövény vetőmagtermesztők, valamint nagyszámú díszfaiskola. 

Tekintettel arra, hogy a listán szereplők mindannyian a Nébih és a növénytermesztési hatáskörben eljáró kormányhivatalok rendszeres ellenőrzése alatt állnak, termékeik garantáltan megfelelő minőségűek, forgalmazói tevékenységük jogszerű, és a vásárolt termékekhez szaporítóanyag-kísérő okmányt tudnak biztosítani.

A jelenlegi helyzetben különösen fontos hangsúlyozni, hogy a hazai díszkertészeket a Magyarországon termesztett virágok vásárlásával támogathatja mindenki leginkább. Érdemes tehát odafigyelni arra, hogy vásárláskor lehetőleg ne a külföldi eredetű árukat emeljék le a vevők az áruházak polcairól. A termékek csomagolásáról általában leolvasható a származási helyük, de erre utalhat az idegen nyelvű megnevezés vagy a külföldön kiállított növényútlevél is.

A „nyilvántartásba vett dísznövény szaporítóanyag termesztők és nagykereskedők” folyamatosan frissülő listája ide kattintva érhető el – tartalmazza a tájékoztatás.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!