Nébih: Ne rendeljenek fát a tuzifanagyker.hu oldalon!

Agro Napló
Számos jelzés érkezett a Nébih-hez, hogy a tuzifanagyker.hu-n hatósági áron hirdetett termékek végül nem jutnak el a vásárlókhoz. A hatóság felhívja a figyelmet, hogy ne rendeljenek az oldalról tűzifát.

Hatósági áron kínálnak Erdélyből származó tűzifát a tuzifanagyker.hu oldalon, az alacsony árért cserébe azonban előre utalást kérnek a vásárlóktól. A gondosan felépített, tartalmában is megnyerő oldal hiteles felület látszatát kelti, azon többek között ügyfélszolgálati idő, hírblokk, valamint részletes leírás is megtalálható. Gyanúra adhat azonban okot, hogy az EUTR nyilvántartási szám hiányzik.

A Nébih-nél tett bejelentések szerint a vásárlók a megrendelést követően részletes visszaigazolást, tételes számlának tűnő kimutatást, valamint egy (két hónapja bejegyzett céghez tartozó) számlaszámot kaptak. Az utalást követően azonban a terméket már egyikük sem vehette át – értesült a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal közleményéből az Agro Napló.

A hivatal felhívja a lakosság figyelmét, hogy a 10300002-13367208-00014900 MKB Banknál vezetett számlaszámra ne utaljanak tűzifavásárlás érdekében, mert a beérkezett bejelentések alapján alapos a gyanú, hogy csalásra használják a számlaszámot.

A részletes honlaptartalom és a fában gazdag Erdélyből történő szállításról szóló ígéret valósnak tűnik, amit az alacsony ár és a gondosan összeállított válaszok csak tovább erősítenek. Ebből is látszik, hogy a csalók egyre felkészültebbek, ezért csak a hirdető és a hirdetés tartalmának alapos ellenőrzése után döntsenek a tűzifavásárlás mellett. A legfontosabb szabályok, amiket mindig érdemes szem előtt tartani:

Tűzifavásárlási jótanácsok

  • Vásároljon ismert kereskedőtől, erdőgazdálkodótól, aki a Nébih-nél regisztrálta tevékenységét, így EUTR technikai azonosító számmal vagy erdőgazdálkodói kóddal rendelkezik.
  • A telephellyel, nyitvatartási idővel működő kereskedők megbízhatóbbak a csak tűzifa közvetítéssel foglalkozókkal szemben.
  • Minden hirdetésben fel kell tüntetni az EUTR azonosító számot. E nélkül érdemes más eladót keresni.
  • Ellenőrizze a EUTR azonosító számot a Nébih honlapján.
  • Ellenőrizze a telefonszámot a Nébih fekete listáján.
  • A közösségi médiában (Facebook stb.) megjelent hirdetések nagyon kockázatosak! A tűzifavásárlás nagy szakértelmet igényel, ezért ne a legolcsóbb ár alapján, hanem az eladó megbízhatósága, ismertsége, későbbi beazonosíthatósága alapján válasszon.
  • Tűzifát csak szállítójeggyel vegyen át! 
  • Lerakodás előtt alaposan nézze meg a kiszállított fát, ellenőrizze, hogy azt kapta-e, amit megrendelt, illetve ami az átadott iratokon (szállítójegy, számla, nyugta stb.) szerepel! 
  • Soha ne utaljon előre pénzt, főleg ismeretlen hirdetőknek!
  • Legyen nagyon óvatos, ha a hirdető az EUTR rendszerben regisztrált székhelyétől távol vagy az ország egész területére vállal szállítást. A magas fajlagos szállítási költség mellett a kereskedőnek nem éri meg kisebb mennyiséget messze vinni, az ilyen hirdetések legtöbbször csalóktól származnak!
  • Előre lehetőség szerint csak telephelyen, a kereskedő, erdőgazdálkodó pénztárában fizessen.

Ha úgy érzi, vagy azt tapasztalja, hogy megtévesztés áldozata lett, és az eladó nem hajlandó az egyeztetésre, őrizze meg az eladótól kapott bizonylatokat, jegyezzen fel minden adatot a vásárlással, megrendeléssel kapcsolatban – elsősorban forgalmi rendszám, telefonszám, nevek, címek – és írja meg panaszát a Nébih-nek. Kétség esetén jelezze a jogszerűtlennek tűnő hirdetéseket a Nébih-nek az eutr@nebih.gov.hu e-mail címen.

(Forrás: Nébih)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Így juthat hatósági áras tűzifához!

Így juthat hatósági áras tűzifához!

Elindul a hatósági áras tűzifaprogram, már lehet jelentkezni a vásárlási szándékkal az erdőgazdaságoknál. Az igényt személyesen, telefonon és e-mailbe...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!