Nébih: Be kell jelenteni a tűzifa-kiviteli szándékot

Agro Napló
A Magyarország területéről külföldre értékesíteni, illetve kivinni kívánt faalapú nyersanyagot az értékesítést, illetve kivitelt tervező személynek, vállalkozásnak be kell jelentenie a Nébih-nél.

Az érintetteknek a hiánytalanul kitöltött, aláírt (jogi személy esetében cégszerűen aláírt) nyomtatványt szkennelve kell beküldeniük a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) részére a tuzifakivitel@nebih.gov.hu e-mail címre. A Nébih ellenőrzi a bejelentések formai megfelelősségét, majd továbbítja azokat az Agrárminisztérium felé, ahol megvizsgálják, hogy a tűzifa külföldi értékesítése jelent-e kockázatot a hazai energiaellátás zavartalanságára nézve – értesült a Nébih közleményéből az Agro Napló.

Fontos, hogy amennyiben a hivatal 30 napon belül nem jelez vissza a bejelentés tartalmával kapcsolatban, úgy az automatikusan elfogadottnak minősül. Amennyiben az állam az elővásárlási vagy vételi joggal nem kíván élni, arról a Nébih haladéktalanul tájékoztatja a társhatóságokat, valamint elektronikus levélben a bejelentőt.

Az e-mail-en történő beküldésen kívül elfogadható az alábbi küldési módok valamelyike is.

Jogi személy / egyéb szervezet / egyéni vállalkozó esetén:
- elektronikus úton:
NEBIHKER (KRID): 427392978

Természetes személy esetén: 
- elektronikus úton:
NEBIHKER (KRID): 427392978 
- vagy postai úton:
1024 Budapest, Keleti Károly u. 24. 
1525 Budapest, Pf. 30

A bejelentéshez szükséges nyomtatvány: Bejelentés az energia-ellátásbiztonság szempontjából stratégiai jelentőségű tűzifa termékek kiviteléről

Az intézkedés célja az, hogy biztosítani lehessen Magyarország energiabiztonságának fenntartásához szükséges alapanyagellátást, az energiafelhasználás célú közellátást.

A bejelentési kötelezettség nem vonatkozik a tűzifa bértárolására, valamint a Magyarország területén tranzitforgalom keretében átszállított tűzifára.

Kérdéseikkel forduljanak a Nébih Ügyfélszolgálatához a 06/1/336-9000-es telefonszámon!

Figyelem!

A bejelentőnek az űrlapon meg kell adnia az EUTR azonosítószámát. Amennyiben valaki még nem rendelkezik EUTR azonosítóval, úgy a Nébih Ügyfélprofil Rendszerében (ÜPR) közvetlenül igényelheti azt, melyhez írásos és videós segédletek a https://portal.nebih.gov.hu/-/eutr-nyilvantartasba-vetel-utmutatok oldalon találhatók.

Jogszabályi háttér:

A Kormány 294/2022. (VIII. 9.) Korm. rendelete az energiaellátás-biztonság szempontjából stratégiai jelentőségű faalapú nyersanyagok és termékek kivitelével kapcsolatos regisztrációs eljárásról és egyéb intézkedésekről

 

(Forrás: Nébih)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!