MENÜ

Ne legyen azonos a jelszó a netbankban és az online vásárlásnál

Agro Napló 2021.05.13.

A Budapest Bank tavaszi rendezvényének témája az adatvédelem és a kiberbiztonság volt.

 

A kiberbiztonság az elektronikus ügyintézés és az online fizetési eszközök korában az eszmecsere témája aktuálisabb volt,  mint valaha. A a meghívott szakértők pedig mind egyetértettek abban, hogy nem az a kérdés, hogy ér-e bárkit is kibertámadás, hanem az, hogy mikor.

A Budapest Bank adatvédelemmel és kiberbiztonsággal foglalkozó Budapest Business Live online rendezvényén a webinár panelbeszélgetésében Sik Béla, a Budapest Bank üzletbiztonsági vezetője, Paulik Tamás, a Microsec Zrt. információbiztonsági szakértője, illetve Varga-Perke Bálint IT-biztonsági szakértő, a Silent Signal Kft. munkatársa vett részt. A rendezvényt Mata Erika, a Budapest Bank vállalati üzletág hálózati értékesítési vezetője nyitotta meg.

Sik Béla szerint a Budapest Bank kiemelt érdeke és egyben törvényi kötelezettsége, hogy megfelelő védelmet biztosítson az ügyféladatoknak. Mindez persze óriási kihívás egy olyan gazdasági ágazatban, ahol egyszerre kell garantálni az adatbiztonságot és a minél egyszerűbb, gördülékenyebb ügyintézést. A pénzintézetek ennek ellenére nem kötnek kompromisszumot: „a biztonság mindig elsődleges lesz a bankok számára”

Varga-Perke Bálint az etikus hackerek mindennapjaiba engedett betekintést, akik a „feketekalapos” hackerekhez hasonlóan, informatikai rendszereket igyekeznek feltörni, csak épp ellentétes szándékkal. Varga-Perke azt is elmondta, hogy  az elmúlt 12 hónapban nagyon besűrűsödött a programjuk, ugyanis egyre több cégvezető kezdi felismerni az adatbiztonság fontosságát.

Paulik Tamás az elektronikus aláírás szakértőjeként szintén azt tapasztalja, hogy partnerei egyre inkább átlátják a kiberbiztonság jelentőségét. Véleménye szerint az online hitelesítés jelentősége a pandémia miatt bekövetkező lezárások szempontjából nagyobb lett, ami nagyon felgyorsította az elektronikus aláírás használatának elterjedését is.

Az esemény moderátora „szakmai unokatestvérekként” hivatkozott a három szakemberre, amely utalás jól érzékelteti, hogy az adatbiztonság „esernyője” alatt milyen rétegzett feladatkör húzódik. A szakemberek megnyugtattak mindenkit azzal kapcsolatban, hogy a kiberbiztonsági problémák mindegyikére meg lehet találni a megfelelő megoldást.

Az esemény végén sorra kerülő Q&A (kérdés-felelet) részben a paneltagok a közönség kérdéseire válaszolva több praktikus tanáccsal is igyekeztek szolgálni. Kitértek többek között a megfelelő jelszóhasználatra és a készpénzes fizetés pszichológiai vonatkozásaira is. „Ne használjuk ugyanazt a jelszót a pizzarendelő oldalon, mint a netbankunkban!” – hangzott el a jótanács a Budapest Bank ügyfelei számára.

Az esemény visszanézhető a www.budapestbank.hu/vallalatok/business-live weboldalon. Az elhangzottak kiemelten hasznosak azoknak, akik szeretnének minél tudatosabbá válni az adatvédelem területén, akár céget vezetnek, akár csak magánszemélyként tulajdonítanak kiemelt jelentőséget a kiberbiztonságnak – olvasható az ismertetóben.