MENÜ

Napjainkban is van helye a kuvasznak

Agro Napló 2021.07.29.

Garibaldi, Molly, Csenge, Csipke és Csana polgárőrkutyák, részesei ugyanis annak a fajtamentő-mintaprogramnak, amelyet az Agrárminisztérium (AM), a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületeinek Szövetsége (MEOESZ) és az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ) indított még három évvel ezelőtt.

Fotó: Fekete István

 

V. Németh Zsolt, az Agrárminisztérium kiemelkedő nemzeti értékek felügyeletéért felelős miniszteri biztosa a rendőrség Dunakeszin lévő Oktatási és kiképző Központjában a kutyák átadása alkalmával úgy fogalmazott: a kilenc magyar kutyafajtát leginkább úgy lehet népszerűsíteni, ha mindenkinek megmutatják, mire is képesek. Az egyik ilyen különlegesen kedves kutyafajta a kuvasz, amely nemcsak szép, de hasznos is. Őrző, védő tulajdonságaikat kihasználva a kiképzett és levizsgázott kutyák a polgárőrök munkáját segítik majd. A kuvaszőr program keretében, a nagyragadozók távoltartása érdekében van olyan nemzeti park, amely villanypásztort biztosít, és emellett még kuvaszokkal is megerősíti a terület és állatállomány védelmét.

 A miniszteri biztos megjegyezte, hogy a képzés költségeihez a minisztérium évente 1,5 millió forinttal járul hozzá, de a kuvasz és a többi magyar kutyafajta népszerűsítését más eszközökkel is segíti az agrártárca. Példaként hozta: az állam a magyar kutyafajták felett tenyésztői felügyeletet lát el, ingyenessé tette törzskönyvezést is, emellett négy évvel ezelőtt a kilenc magyar kutyafajta bekerült a Hungarikumok Gyűjteményébe. A Hungarikum Bizottság több pályázat kiírásával forrásokhoz segíti a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületei Szövetségét. Összességében az elmúlt években erre a területre mintegy 60 millió forintot fordított az Agrárminisztérium.

 

am_kuvaszok_a_polgárőrségnek_kép_12

Fotó: Fekete István

 

A most és a korábbi években kiképzésre átadott kutyák a polgárőrök munkájának segítése mellett a hungarikumokat is népszerűsítik. Kiállításokon, falunapokon, más eseményeken kicsik és felnőttek kedvencei a szóban forgó  szép állatok. A kuvasznak nemcsak múltja van, hanem jövője is - mondta V. Németh Zsolt.

Szabó Zoltán, az Országos Polgárőr Szövetség szakmai elnökhelyettese az eseményen azt hangsúlyozta, hogy a bűnmegelőzési munka során felmerült az igény arra, hogy kutya segítse a polgárőröket. Azóta beigazolódott, hasznos társa az embernek a kuvasz.

A Polgárőrségnél minden évben pályázat útján választják ki azt az 5 egyesületet, amelyek alkalmasak arra, hogy a kutyákat felneveljék, kiképezzék és a polgárőrség kötelékébe integrálják őket. A kutyákat a MEOESZ vásárolja meg megbízható tenyésztőktől és ajánlja fel a Polgárőrségnek, az Agrárminisztérium kutyánként 300 ezer forinttal támogatja a programot – közölte a miniszteri biztos.