Nagyot nőtt az élősertés-behozatal

Agro Napló
Az idei év első nyolc hónapjában 6 százalékkal csökkent Magyarország élősertés-kivitele az egy évvel korábban exportált mennyiséghez viszonyítva – közölte az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI). Az élősertés-behozatal viszont ugyanebben az időszakban 51 százalékkal nőtt – írja a Világgazdaság hétfői számában.

A nemzetközi piacon értékesített sertéshús mennyisége 8 százalékkal, értéke pedig 19 százalékkal emelkedett 2017 első nyolc hónapjában. Eközben a sertéshúsimport mennyisége a kivitelével megegyezően, 8 százalékkal nőtt, értéke azonban az exporténál gyorsabban, 25 százalékkal emelkedett. Magyarország élő sertésből és sertéshúsból nettó importőr volt január és augusztus között.

A hazai termelésű vágósertés termelői ára áfa és szállítási költség nélkül (hasított meleg súlyban) kilogrammonként 471 forint volt 2017 októberében, 2,5 százalékkal csökkent az egy évvel korábbi átlagárhoz képest. Az AKI adatai szerint a darabolt sertéshús (karaj, tarja, comb) feldolgozói értékesítési ára 5,4 százalékkal mérséklődött 2017 októberében az egy évvel azelőttihez képest. A kereskedelemben viszont ugyanebben az időszakban ellenkező utat jártak be az árak: a rövidkaraj fogyasztói ára 3, a sertéscombé pedig 7 százalékkal nőtt.

Az előrejelzések szerint a globális sertéshústermelés növekedhet az idei év utolsó negyedévében, a bővülést főként Kína, az USA, Kanada és Brazília adhatja. Élénkülhet a kereskedelem is: Kína az elmúlt hónapokban az egy évvel korábbinál kevesebb sertéshúst vásárolt a nemzetközi piacról, az év végéig ez a tendencia megfordulhat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Csökkent tavaly a sertéslétszám

Csökkent tavaly a sertéslétszám

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint Magyarországon 2,634 millió sertést tartottak tavaly december 1-jén, így az állomány 8 százalékka...

Tartósan drágul a sertéshús

Tartósan drágul a sertéshús

A sertéshús kiskereskedelmi árának emelkedését újabb 5-8 százalékra prognosztizálják az elemzők. Az afrikai sertéspestis kínai terjeszkedése tehet min...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!