Nagy árubőség várható júliustól a zöldségpiacon

Agro Napló
A legtöbb zöldség-gyümölcs féle június elejétől október végéig folyamatosan szedhető, kapható lesz a piacokon, különösen nagy árubőség várható a július – augusztus hónapokban – írja a FruitVeB zöldségtermesztési helyzetképében. Ekkor a magyar termelők szinte 100 %-ban el tudják majd látni a belföldi piacokat és a feldolgozókat jó minőségű áruval; valamint egyes növényfajoknál exportra is jelentős mennyiségű áru jut.

Legutóbb május elején összegeztük a zöldségtermesztés helyzetét az év első 4 hónapja alapján, most pedig a termesztésre ható időjárási, piaci, munkaerőkérdéseket elemezzük az elmúlt 2 hónap alapján. A legtöbb zöldségkultúra számára nagyon fontos a május-június hónap, hisz a vetés, palántázás a legtöbb fajnál április-május hónapban történik. Ez az időszak a legtöbb növény számra az egyik legérzékenyebb időszak, mert az időjárás az ápolási munkák milyenségét is befolyásolja, amely nagymértékben meghatározza a termesztés eredményességét. A nagyon sokféle zöldségfaj eltérő klímát igényel, így mindig van olyan zöldségfaj, melynek a termesztése jobban vagy rosszabbul sikerül. A szakemberek feladata, hogy jó technikai háttérrel, magas szintű termesztéstechnológiával optimalizálják a termesztési feltételeket.

Időjárási körülmények

A havi középhőmérséklet országosan április, május és június hónapban is lényegesen magasabb volt az elmúlt évtizedek átlagához képest. Április közepétől gyakorlatilag nyári idő köszöntött be, ami felgyorsította a növények fejlődését. Elmaradtak az áprilisi, májusi fagyok, sőt ritka volt az az éjszaka is, amikor +10 o C alá hűlt volna a levegő és a nappali legmagasabb hőmérséklet május, júniusban ritkán volt kevesebb +20 Co-nál, a leggyakoribb legmagasabb nappali hőmérséklet + 25 Co felett volt. A meteorológiai szolgálat április hónapra országos átlagértéknek 15,5 Co középhőmérsékletet adott meg, ami +5,3 Co-kal haladta meg az 1971 – 2000 évek közözötti átlagértéket.

A csapadék tekintetében az április hónap szegényebb volt, mint az elmúlt évtized átlagai (2 mm és 54 mm között). Az országos átlagérték 15 mm volt, ami-67 %-os csökkenést jelent az elmúlt évek átlagához viszonyítva. A május és a június hónap már csapadékosabb volt, de még mindig kevesebb esett, mint a viszonyítás alapul szolgáló 1971 – 2000 években. Főleg a júniusi időszakra volt jellemző a szélsőséges területi csapadékeloszlás, a gyakori felhőszakadás és a viharos szél, ennek ellenére az ország legtöbb részén szükség volt az öntözésre is. Országosan ugyan kevesebb jégeső hullott, mint az elmúlt években, amely talán már a május 1-jén üzembe állított jégelhárító rendszernek is köszönhető. A talajok nedvességtartalma átlagosan közepesnek mondható, talán igazi aszályos terület a Tisza Szolnok – Szeged vízgyűjtő területén van, ahol egyes mikro körzeteket leszámítva az elmúlt 3 hónapban kevés csapadék hullott. A párás, meleg idő nagyon sok kórokozónak és kártevőnek kedvez, ezért a precíz növényvédelem végzése a legfontosabb feladat.

Hogyan fejlődnek, milyen állapotban vannak a tervezett zöldségfajok?

Szabadföld

Zöldborsó: A kedvezőtlen áprilisi időjárás (nehéz volt jó minőségű vetést végezni) valamint a virágzás alatti májusi meleg 15-20 %-os termésveszteséget okozott. A késői vetés ellenére a betakarítás az idén hamarabb indult, várhatóan június legvégén, július első napjaiban be is fejeződik.

Csemegekukorica: A meleg, csapadékos idő kedvez a fejlődésnek, jelen állapot szerint jó termésre lehet számítani. A betakarítás július végén kezdődik és várhatóan szeptember végéig tart majd. Növényvédelmi szempontból nagyobb molyfertőzésre kell számítani az idén, mint az elmúlt években.

Ipari paradicsom: Zökkenőmentesen megtörténtek az ültetések és vetések. Jelenleg a növényvédelem a legnagyobb feladat, valamint a tápanyag-utánpótlás precíz, szakszerű elvégzése.

Hagymafélék, gyökérzöldségek: A március végi, április eleji rossz időjárás miatt „csúsztak” a vetések, majd a hirtelen meleg miatt – főleg a gyökérzöldségeknél – nem volt megfelelő a kelés. Nagy szükség volt A legtöbb helyen  kelesztő öntözésre volt szükség, melynek köszönhetően az állományok szépen fejlődnek. Jelenleg nagyon fontos a szakszerű ápolási munkák végzése (növényvédelem, tápanyag-utánpótlás, gyomirtás, öntözés).

A káposztafélék termesztésénél a sokféle tenyészidőnek köszönhetően mindenféle állomány megtalálható. A korai fajták betakarítása május végén megkezdődött, a tárolt fajták ültetése pedig június vége – július elején történik. A nagy melegeket a káposztafélék legtöbbje nem szereti, ezért csak precíz technológia mellet lehet eredményesen termeszteni. Nagy veszélyt jelentenek itt is a különböző kártevők és kórokozók.

Szabadföldi konzerv uborka, paprikafélék: tovább csökkent e növényfajok termesztése, főleg munkaerő gondok miatt. Eddig komolyabb elemi károk nem érték a kiültetett növényeket, a betakarítások a napokban megkezdődtek. A konzervipari feldolgozás nehezen indult (a meggy feldolgozása miatt), ezért kisebb értékesítési gondok lehetnek június vége – július 15 között.

Spárga: az idei évben a spárgatermelők rossz évet zártak. A piacon „összeért” a spanyol, a német és a magyar spárga, mindez jelentős túlkínálatot generált, ami rendkívül alacsony árakat eredményezett, vagy eladhatatlanná vált a termés egy része. Ugyan több áruházlánc is jelentős akciókat kezdeményezett, de mivel Magyarországon a spárgafogyasztásnak nincs megfelelő kultúrája, így jelentős fogyasztást nem tudott eredményezni, ehhez több évi kampányra van szükség. Tovább nehezítette a spárgatermelők helyzetét, hogy a szedésnél nem állt rendelkezésre megfelelő kézi munkaerő.

Görögdinnye: 2018-ban egész Európában – így Magyarországon is – csökkent a görögdinnye termőterülete (4600-4700 ha). Hazánkban tovább nőtt az oltott dinnye aránya, valamint némi területi átrendeződés is megfigyelhető: a békési körzetben csökkenés, a szabolcsi termőtájon némi növekedés tapasztalható. A kedvező időjárásnak köszönhetően idén még az elmúlt évek átlagához viszonyítva is korábban, június 25-től lesz nagy mennyiségben magyar görögdinnye a piacokon. A spanyol görögdinnye az idén késik (megjelenésére június végétől lehet számítani), melynek köszönhetően főleg az export piacokon július közepéig egyidejűleg lesz jelen a magyar dinnyével. Reméljük, hogy a meleg idő lesz és Foci VB is növeli a fogyasztást. Több nagyobb termelő szakaszosan ültetett, így ha az időjárás is megfelelő lesz, akkor a várhatóan a 200-205 ezer tonna görögdinnye folyamatosan kapható lesz június 25-től – augusztus végéig, július közepétől pedig exportra is jut nagyobb mennyiség.

Sárgadinnye: a 600 – 650 ha sárgadinnye kb. felét fólia alatt termelik a termelők, ennek szedése május végén elkezdődött. Várhatóan 16-17 ezer tonna eladása zavarmentes lesz, köszönhetően annak, hogy az áruházláncok egyre több magyar sárgadinnyét forgalmaznak.

Zöldséghajtatás

Káposztafélék: sajnos tovább csökkent a termőfelület. A február végi hideg miatt sok kiültetett káposzta „megfázott” így korán megindult a magszár képződés, amely jelentős minőségi problémákat okozott – így a megtermelt áru egy része nem volt exportképes. Ennek köszönhetően a termelői árak 15-20 %-kal alacsonyabbak voltak, mint 1 évvel korábban, valamint az idei korai húsvét is negatívan befolyásolta az árakat.

Melegigényes kultúrák (paprikafélék, paradicsom, uborka): az áprilisi-májusi meleg felgyorsította a fejlődésüket és a hidegfóliába kiültetett növényekről 2-3 héttel korábban lehetett szedni a termést, mint 1 évvel korábban. (normál körülmények között a paprikaféléket hidegfóliákból július elején kezdik szedni).. Így nagy mennyiségek jelentkeznek június 10 – 25 között. Az export nagy mennyiségben ebben az időben nem tudott elindulni, ezért átmenetileg relatív túlkínálat alakult ki a belföldi piacokon amely várhatóan június végén kezd majd stabilizálódni. A termelők a jó állománynak és a kedvező időjárásnak köszönhetően 30-40 %-kal nagyobb mennyiségeket tudnak majd betakarítani, mint az elmúlt években.

Étkezési paradicsom esetén is tovább nőttek a hozamok (kedvező időjárás, precízebb technológiai fegyelem), valamint a Cherry paradicsomok is nagy mennyiségben jelen vannak a piacokon.

A jó minőségnek köszönhetően egyelőre nincs jelentős túlkínálat egyik hajtatott kultúrából sem. A fegyelmezett technológiának köszönhetően komolyabb növény-egészségügyi probléma nem jelentkezett az idén. Megállapítható, hogy az integrált biológiai növényvédelem jól működik, pedig az idén nagyobb levéltetű és moly kártevő nyomásra számítunk. Hajtatásban továbbra is nehéz megoldani a poloskák elleni védelmet.

A zöldség- gyümölcs ágazat legnagyobb kihívása továbbra is a május – október között tapasztalható akut munkaerőhiány,amely már a termesztéstechnológia precíz betartását is veszélyezteti, valamint negatívan hat a termés minőségére. Továbbra is gond a zöldség-gyümölcs termékek magas (27 %-os) ÁFA tartalma, mely az árakban megjelenve főleg a magasabb ár kategóriájú termékeknél jelentős fogyasztáscsökkentést eredményez.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Szárazság pusztít Lengyelországban

Szárazság pusztít Lengyelországban

Egyre kiterjedtebb a Lengyelországban pusztító szárazság, amely várhatóan komoly gondokat okoz a mezőgazdaságnak, a helyzet tavasz óta sokat romlott –...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!