MOSZ: Folytatódhat az ÁFA csalás!

Agro Napló
A Parlamenthez benyújtott adótörvény módosítás keretében a friss folyadéktej 18 %-os ÁFA-ját 5 %-ra kívánja csökkenteni a kormányzat. A MOSZ üdvözli ezt a lépést, ugyanakkor megdöbbenéssel tapasztalja, hogy az ÁFA csökkentés nem terjed ki a tartós, többek közt az UHT tejekre.

Köztudott – nem egyszer kormányzati tisztviselők szájából is elhangzott -, hogy a tejágazatban az ÁFA csalások zöme az importból származó UHT tej esetén érhető leginkább tetten. Az, hogy ez a termék továbbra is magas adókulcsban marad, szinte meghívásként értelmezhető a további ÁFA csalásra.

A jogalkotó arra sem volt tekintettel, hogy egész Európában, s így Magyarországon is tej túltermelésnek vagyunk tanúi. A többlet tej raktározására vagy tejpor- és vaj, vagy tartós tej (UHT) formájában történhet meg. A termelőktől a feldolgozó naponta veszi át a frissen fejt tejet, ami hosszú távon nem tárolható. Magyarországon a porító kapacitás elégtelen, így a többlet-tej zöme tartóstej formájában kerül tárolásra. Az új ÁFA szabályok szerint a friss és tartós tej között olyan fogyasztói árkülönbség alakulhat ki, ami érdektelenné teheti a hazai gyártókat a tartós tej előállításában. Ez könnyen járhat együtt azzal, hogy a tejtermelők által megtermelt többlet tejet a feldolgozók nem, vagy irreálisan alacsony áron fogják csak átvenni. Ez a tejtermelés további szűkülésével, az árak további csökkenésével járhat együtt.

A MOSZ úgy ítéli meg, hogy a tej ÁFA-jával kapcsolatban hozott kormányzati intézkedések elégtelenek – a csökkentés mindössze a tej és tejtermékek 25-30%-át érinti -, nem biztosítanak kellő és hatékony fellépést az évek óta egyre növekvő ÁFA csalások ellen. Ha nem kerül sor a tartós tej ÁFA-jának 5 %-ra történő csökkentésére, akkor ez további felvásárlási árcsökkenést, a tejtermelők helyzetének további romlását, az állatállomány csökkenését fogja okozni.

MOSZ sajtóközlemény

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Tej Világnap volt június első napján

Tej Világnap volt június első napján

A Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács tevekénységével a jövőben is hozzá kíván járulni a fogyasztók több, gyakoribb és tudatosabb tej- és tejterm...

Lejárt az online próbaidő

Lejárt az online próbaidő

Az adóellenőrök megkezdték azoknak a társaságoknak a vizsgálatát, amelyek továbbra sem tudják magas üzembiztonsággal, valós időben eljuttatni számlaad...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!