Mosonmagyaróvár 200 éve szolgálja agráriumot

Agro Napló
A sikeres agráriumhoz megfelelő tudásra van szükség, ez az üzenete az elmúlt kétszáz év hazai agrár-felsőoktatásának – mondta az agrárminiszter szombaton Mosonmagyaróváron, a helyi agrár-felsőoktatás kétszáz éves jubileumi ünnepségén.
Fotó: Horváth Márton

A Széchenyi István Egyetem Mezőgazdasági- és Élelmiszertudományi Karának jogelődjét, a Magyaróvári Gazdasági Felsőbb Magántanintézetet 1818. november 10-én nyitották meg.

Nagy István - az intézmény egykori hallgatója, oktatója - ünnepi beszédében hangoztatta, hogy az alapítók, Wittmann Antal és Albert Kázmér korábbi felismerését ma is meg kell fogadnunk. Szavai szerint ahogy az intézménynek helyet adó vár megújul 1,3 milliárd forintból a nemzeti kastély és várprogram keretében, úgy az óvári gazdászok közösségének is meg kell újulnia.

Ehhez stabil alapok állnak rendelkezésre, a feladat pedig az, hogy a közösség szorgalmazza a magyar és az európai mezőgazdaság megújulását, hogy a 21. század kihívásainak meg tudjunk felelni. Hite szerint ez a közösség képes erre.

A miniszter kiemelte, a versenyképesség javítása érdekében hazánk kiemelt figyelmet fordít arra, hogy a fiatal és megfelelő szakmai felkészültséggel rendelkező termelők fejleszteni tudják a vállalkozásaikat. Ezt a célt pedig a magas szakmai színvonalú felsőoktatási intézményeink nélkül nem tudjuk elérni - hangsúlyozta Nagy István. A nemzet jövője az iskolákban dől el, és ezt ma különösen komolyan kell venni  - tette hozzá a miniszter

Földesi Péter, a Széchenyi István Egyetem rektora arról beszélt, hogy miközben "kopogtat az ajtónkon a negyedik ipari forradalom, méltatlanul keveset beszélünk a mezőgazdaság forradalmáról. Pedig szembe kell néznünk a klímaváltozással és a vele járó kihívásokkal. Ezek mind az emberiség jövőjét fogják meghatározni - hívta fel a figyelmet.

Árvay István, (Fidesz-KDNP) Mosonmagyaróvár polgármestere arról beszélt, hogy az ország egykori elsőszámú agrár- felsőoktatási intézménye mindig is fontos szerepet töltött be  város életében, jelenleg az egyetem és város kapcsolata minden korábbinál szorosabb.

Sinóros-Szabó Laura, az Emberi Erőforrások Minisztériuma főosztályvezetője azt emelte ki beszédében, hogy az agrárium versenyképességének növelése és fejlesztése kívánatos, mert az élelmiszerellátásért verseny folyik a világban. Ebben pedig csak azok az országok lehetnek a nyertesek, ahol a gazdálkodók és a vállalkozók együttműködése lehetőséget teremt a verseny- és életképes élelmiszertermelésre - mondta.

A gálán részt vettek az alapítók, Wittmann Antal és Albert Kázmér leszármazottai. Megjelentek a szaktárca politikusai, Bitay Márton Örs és Feldman Zsolt államtitkár, valamint két egykori földművelésügyi miniszter, Nagy Frigyes és Gergátz Elemér, továbbá a társegyetemek vezetői.

A várfejlesztés részletei

Virág Zsolt, a Nemzeti kastélyprogram és a Nemzeti várprogram végrehajtásáért felelős miniszteri biztos a turisztikai fejlesztés alapkőletételekor elmondta, hogy a mosonmagyaróvári vár az egyetlen várépület Magyarországon, ahol felsőoktatás folyik.

A megújítás keretében a földszinten interaktív vártörténeti, intézménytörténeti, valamint élelmiszeripari és mezőgazdaság-történeti kiállítást rendeznek be. Kialakítanak a várudvaron egy közösségi teret, ahol kulturális rendezvényeket tartanak, lesz konferenciaterem és ajándékbolt. Mindezek mellett részben felújítják a homlokzatot, infópontot és múzeumpedagógiai foglalkoztató teret alakítanak ki.

Földesi Péter, a Széchenyi István Egyetem rektora az MTI tudósítása szerint a fejlesztéssel azt a védelmi funkciót, amit a vár a középkorban betöltött, most újraértelmezik, s egyfajta szellemi védelem helyévé teszik az épületet.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!