MENÜ

MOHOSZ elnök: kiváló a magyar hal minősősége

2018.11.19.

Kiváló a Magyarországon termelt, kifogható és elfogyasztható halak minősége a sajtóban megjelent információk közt elsikkadt, hogy egészségügyi határérték alattiak a kimutatott szermaradványok – közölte Szűcs Lajos, a Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ) elnöke pénteken az MTI-vel.

 

A Szent István Egyetem (SZIE) által megrendelt HappyFish projekt keretében végzett vizsgálat projekt célja a minőségi halhús kritériumainak leírása, a halhús minőségét befolyásoló anyagok meghatározása volt tótól az asztalig - hangsúlyozta Szűcs Lajos, a Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ) elnöke. A fideszes országgyűlési képviselő hangsúlyozta, hogy a laboratoruim.hu (az oldalt a kutatás egyik résztvevője, a Wessling Hungary Nonprofit Kft. tartja fenn és látja el informácókkal) által ismertetett kutatási eredmények átvételekor a sajtóban több cikk címe tévesen azt sugallta, hogy Magyarország természetes vizeinek minősége nem megfelelő, és az ott nevelt halak húsa növényvédő szereket és gyógyszermaradványokat tartalmaz.

A vizsgálat eredményeként megállapították, hogy szermaradvány a vizekben, a halak húsában csak elenyésző mennyiségben található, és bár nincs határérték meghatározva a halakra, a nem vízi állatoknál kimutatható szermaradványok egészségügyi határértékét nem éri el.

Szűcs Lajos szerint a SZIE a kutatással arra próbált rávilágítani, hogy előnyös lenne egy olyan határérték-táblázat elkészítése, amely alapján megállapítható lenne, hogy bizonyos mennyiségű szermaradvány a halakban tényleg ártalmas-e az egészségre.

Megjegyezte, hogy más, nem vízi állatokban kimutatható szermaradványok nagysága akár tízszeres is lehet, és még az sincs egészségi határértéket elérő nagyságrendben.