Módosultak az ökológiai gazdálkodási és Natura 2000-pályázatok

Agro Napló
Változott az ,,Ökológiai gazdálkodásra történő áttérés, ökológiai gazdálkodás fenntartása", továbbá a Natura 2000 mezőgazdasági és a Natura 2000 erdőterületeknek nyújtott kompenzációs kifizetések című felhívások dokumentációja. Módosult a Kompenzációs kifizetések természeti hátránnyal (THÉT) érintett területeken című felhívás is.

Ökológiai gazdálkodásra történő áttérés

A módosítással törölték a kizárólag áttérési támogatásban részt vevő támogatást igénylő kötelező képzésen történő részvételére vonatkozó konkrét véghatárnapot. (A már átállt területeken gazdálkodó kedvezményezettnek a képzés nem kötelező.) A továbbiakban a rendelkezés szerint a támogatást igénylő köteles a támogatói okirat kézhezvételét követően a kötelezettségvállalás időszakában agrár-környezetgazdálkodási képzésen egyszer részt venni.  A képzések időpontjáról a későbbiekben a képzésre jogosult szervezet nyújt majd tájékoztatást az érintettek felé.

Amennyiben a támogatott személyében változás történik a támogatási időszak alatt, a kötelezettség átvevőjének – az átvételére vonatkozó évet követően kell képzésen részt vennie kivéve, ha már korábban kötelezettként részt vett képzésen.

A webGN – s ezzel együtt a tápanyag-gazdálkodási terv készítésére kötelezetteknek a tápanyag-gazdálkodási terv – benyújtására vonatkozó határidő egy hónapra rövidül a kifizetések meggyorsítása érdekében, azaz  az elektronikus benyújtás  az adott évet követő év január 1. és január 31. közötti időszak.

Natura 2000-pályázatok

A módosítással törlésre került a kötelező képzésen történő részvételére vonatkozó konkrét véghatárnap megjelenítése a pályázatban. A támogatást igénylő köteles a támogatói okirat kézhezvételét követően Natura 2000 képzésen részt venni a programozási időszakban – azaz 2020-ig – egyszer.

Natura 2000 gyepterületek vonatkozásában előírt továbbá, hogy a gazdálkodási napló meghatározott adattartalmát – webGN - a tárgyévet követően a NÉBIH által biztosított elektronikus felület segítségével kell benyújtani. A webGN benyújtására vonatkozó határidő egy hónapra rövidül a kifizetések meggyorsítása érdekében, azaz  az elektronikus benyújtás  az adott évet követő év január 1. és január 31. közötti időszak.

Kompenzációs kifizetések természeti hátránnyal (THÉT) érintett területeken

A webGN benyújtására vonatkozó határidő egy hónapra rövidül a kifizetések meggyorsítása érdekében, azaz az elektronikus benyújtás az adott évet követő év január 1. és január 31. közötti időszak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Még van elnyerhető forrás öntözésre

Még van elnyerhető forrás öntözésre

A mezőgazdasági vízgazdálkodási ágazat fejlesztését célzó pályázaton még van elnyerhető forrás – írja a nak.hu. Az egyszerűbb igénylésért ügyfélbarát...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!