Módosultak a HMKÁ előírásai, vigyázzon a fakivágásokkal!

Agro Napló
2017-től a „Helyes Mezőgazdasági és Környezeti Állapot” (HMKÁ) előírásai közé bekerült a március 1. és augusztus 31. között jellemző költési és fiókanevelési időszak alatt az egyéb fára, bokorra és sövényre vonatkozó kivágási tilalom – írja a nak.hu.

Az egységes területalapú támogatások és egyes vidékfejlesztési támogatások igényléséhez teljesítendő „Helyes Mezőgazdasági és Környezeti Állapot” fenntartásához szükséges feltételrendszer, valamint az állatok állategységre való átváltási arányának meghatározásáról szóló 50/2008. (IV. 24.) FVM rendelet 1. számú mellékletében rendelkeznek – többek között – a Mezőgazdasági Parcella Azonosító Rendszerben (MePAR) rögzített védett tájképi elemek megőrzéséről.

A szabályozás szerint a teljes naptári évben biztosítani kell, a MePar-ban meghatározott és feltüntetett védett tájképi elemek esetében a

  • 100 négyzetméternél nagyobb,
  • legfeljebb 5000 négyzetméter,
  • jellemzően nem vonalas kiterjedéssel rendelkező,
  • legalább 50%-ban fás szárú növényekkel borított fa- és bokorcsoportokra  vonatkozó fahasználatot,

valamint a

  • legalább 0,01 ha és
  • legfeljebb 0,5 ha területű,
  • szántóval körülvett,
  • nyílt vízfelületű vagy időszakosan jelenlévő, vizenyős, mocsaras, legfeljebb 10 méter széles part menti vegetációval szegélyezett kis kiterjedésű tavak megőrzését.

A kunhalmok, valamint a fa- és bokorcsoportok területén a gyep felszínborítás helyreállítása érdekében történő előkészítő beavatkozások kivételével minden egyéb mezőgazdasági talajmunka végzése tilos. Ugyancsak tilos a kunhalom területén végzett fakivágás során a földmű bolygatása.

Az előírások között szerepel az is, hogy a magányosan álló fát kivágni nem lehet, amely szabály kibővült a 2017. évtől (április 10.) a március 1. és augusztus 31. között jellemző költési és fiókanevelési időszak alatt az egyéb fára, bokorra és sövényre vonatkozó kivágási tilalommal.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!