Módosult a borászati melléktermékeket szabályozó rendelet

Agro Napló
Módosult a szőlőfeldolgozás és a borkészítés során keletkező melléktermékek kivonásáról és támogatással történő lepárlásáról szóló 70/2012. (VII. 16.) VM rendelet – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

A módosítások értelmében a rendeletbe bekerült a „termelési napló” fogalma, és változott az eddigi szabályozás azzal, hogy az ellenőrzés melletti kivonás szőlőtörköly esetében „hulladékbegyűjtő telep vagy veszélyeshulladék-égetőmű részére történő igazolt átadás” helyett „engedélyes hulladékkezelő részére történő igazolt átadással”, míg borseprő esetén „engedélyes hulladékkezelő részére vagy szennyvíztisztító telep részére történő igazolt átadással” lehetséges. Borseprő esetében az ellenőrzés melletti kivonás égetőműben történő ártalmatlanítással a továbbiakban már nem lehetséges.

A támogatási kérelem a hatályba lépés időpontját követően nem fogja tartalmazni az ipari célú nyers alkohol előállítására vonatkozó, naprakészen vezetett tételes kimutatást, de a mellékletként beadandó adóraktári nyilvántartás másolatait borászati melléktermék típusonként kell elkészíteni azokra a hónapokra, amelyekben az adott borászati mellékterméket lepárolták. Ezen kívül mellékletként be kell nyújtani a termelési napló másolatát, valamint 45/2016. (XI. 29.) NGM rendelet 49. §-a szerint kérelmezett helyszíni szemléről készült jegyzőkönyvet is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Kiváló évjárat lesz az idei

Kiváló évjárat lesz az idei

A vártnál kevesebb borszőlőt szüreteltek, de az már látszik, hogy kiemelkedő évjárat lesz az idei – mondta a Világgazdaságnak Légli Ottó, a Hegyközség...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!