Módosulnak a gyógyszeres takarmányra vonatkozó előírások szabályai

Agro Napló
A gyógyszeres takarmányok előállításáról, forgalomba hozataláról és felhasználásáról szóló 4/2019 EU új rendelet előírásait 2022. január 28-tól alkalmazni kell. A hamarosan életbe lépő rendelet számos változást hoz a gyógyszeres takarmányokra vonatkozó előírások területén – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) saját honlapján.

A szabályozás kiterjed többek között: a gyógyszeres takarmányokra vonatkozó állatorvosi rendelvényre; a gyógyszeres takarmányok felhasználására; a gyógyszeres takarmányok és köztitermékek előállítására, tárolására, szállítására és forgalomba hozatalára vonatkozó egyedi követelményekre; a címkézési követelményekre; a címkén jelölt értékek és az elemzett tartalom közötti megengedhető eltérésekre, valamint a fel nem használt vagy lejárt termékek begyűjtési vagy megsemmisítési kötelezettségére is.

Az állategészségügyért is felelős hatóság kiemelendőnek tartja, hogy gyógyszeres takarmányokra vonatkozó állatorvosi rendelvényt kizárólag diagnosztizált betegség esetén lehet kiállítani. Az állatorvos különösen nem írhat fel olyan gyógyszeres takarmányt, amely egynél több antimikrobiális szer-tartalmú állatgyógyászati készítményt tartalmaz. Az antimikrobiális állatgyógyászati készítményeket tartalmazó gyógyszeres takarmányok nem használhatók fel profilaxisra, azaz betegség-megelőzésre.

A témáról bővebben olvashatnak a Nébih weboldalán.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!