MENÜ

Mobil ivartalanító állomást adtak át Tiszaburán

Agro Napló 2021.10.27.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Felelős állattartási programjának keretében eddig több mint 800 kutya ivartalanítására, és mintegy 250 eb örökbeadására került sor, október közepés pedig működésbe helyeztek egy mobil ivartalanító állomást is – jelentette be a Nemzeti Állatvédelmi Program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztos, Tiszaburán.

Fotó: Kovács Bálint

 

Ovádi Péter a mobil ivartalanító állomás átadásán a kóborállat-állomány csökkentésének fontosságára hívta fel a figyelmet, hozzátéve: Magyarország kormánya által februárban indított állatvédelemmel kapcsolatos online kérdőív eredményeiből – amelyet több mint 262 ezren töltöttek ki – egyértelműen látható, hogy a lakosság is  fontos feladatként tekint az ivartalanításra.

A miniszteri biztos kiemelte: az Agrárminisztérium (AM) minden rendelkezésre álló eszközével támogatja az ivartalanítási programokat, az idei évben rendkívüli előrelépés történt a területen. Felidézte a nagy sikerrel zárult Magyar Falu Program keretein belül kiírt 500 millió forintos keretösszegű felelős állattartást elősegítő pályázatot, aminek az volt a célja, hogy segítséget nyújtson az 5000 fő és az ez alatti állandó lakosságszámú településekben élők tulajdonában lévő ebek és macskák nem kívánt szaporulatának mérséklésére, a veszettség elleni védőoltására, valamint transzponderrel (mikrochippel) történő megjelölésére.

Ovádi Péter beszélt az AM és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) által tavasszal indított 50 millió forintos keretösszegű ivartalanítási pályázatról, ami mintegy 1400 kutya ivartalanítását tette lehetővé országszerte.

A szemléletformálás kulcskérdés az állatvédelem területén – hívta fel a figyelmet a miniszteri biztos, aki beszámolt a nagy sikerrel indított Gazdijogsi képzésről is. A program célja a lakosság felelős állattartásra történő nevelése. A jelenléti képzésekre pár óra alatt betelt az összes hely, azonban az anatómiai-élettani ismereteket, a kutya viselkedését és a jogszabályokat is felölelő tananyagot online képzésben is el lehet sajátítani – emelte ki Ovádi Péter.