MENÜ

MNB: csaknem hatezer vállalkozás részesül a második növekedési hitelprogramból

2014.07.01.

A növekedési hitelprogram (nhp) második szakaszában részt vevő hitelintézetek 223,4 milliárd forint összegű szerződésről nyújtottak be adatszolgáltatást a Magyar Nemzeti Banknak (MNB) a múlt hónap utolsó munkanapjáig, a teljes összeg 7548 ügylethez és 5834 vállalkozáshoz kapcsolódik.

A MNB közlése szerint a hitelintézetek 183,7 milliárd forintot már folyósítottak a kis- és közepes vállalkozásoknak.

    A növekedési hitelprogram második szakaszának legfrissebb eredményeit kedden összegezte az MNB és közölte: a leszerződött 223,4 milliárd forint több mint 98 százaléka új hitel. Ezen belül az új beruházási hitelek és új lízingügyletek részesedése 61 százalék, az új forgóeszközhiteleké 23 százalék, míg az EU-s támogatások előfinanszírozására folyósított hiteleké 16 százalékot tesz ki.

    Az új beruházási hitelek átlagos összege 24 millió forint, az új forgóeszközhiteleké 56 millió, míg az EU-s hiteleké 37 millió forint. Az új beruházási hitelek szerződéses összeggel súlyozott átlagos futamideje 7 év, az új forgóeszközhiteleké 1,1 év, az EU-s hiteleké pedig 1,5 év.

    A második pillérben a meglévő beruházási hitelek kiváltására folyósított hitelek részesedése 86 százalék, míg a meglévő forgóeszközhitelek kiváltására folyósított hiteleké 14 százalék. A folyósított hitelek közel 67 százaléka forinthitelek kiváltását, míg 33 százaléka a devizahitelek kiváltását szolgálta.

    A beruházási hitelek kiváltására nyújtott hitelek átlagos futamideje 7,3 év, a forgóeszközhitelek kiváltására nyújtott hiteleké 1,2 év.

    A beruházási hitelek a nagybankok kihelyezéseinek közel felét teszik ki, míg a kis- és közepes bankoknál, valamint a takarékszövetkezeteknél a hitelek túlnyomó többsége beruházási célú.

    Az EU-s hitelek nyújtásával főként a nagybankok foglalkoznak. Vállalatméret szerint a mikro-vállalkozások hitelfelvétele közel 80 százalékban új beruházási hitel, míg a kis- és közepes vállalkozásoknál 50 százalék körüli ez az arány.

    Az ágazati eloszlást tekintve a mezőgazdaság, a kereskedelem, a javítás és a feldolgozóipari ágazatok részesedése kimagasló, a hitelek közel háromnegyede ebbe a három ágazatba irányul - tartalmazza az összegzés.

    Az MNB minden naptári hónap első keddi munkanapján teszi közzé a megelőző hét utolsó munkanapjával bezárólag elérhető adatokat az nhp második szakaszáról.

Forrás: MTI