Mintegy 5,65 tonna a kukorica hektáronkénti átlaghozama Zalában

Agro Napló
Az eddigi eredmények és a termésbecslések szerint a kukorica hektáronkénti átlaghozama eléri az 5,65 tonnát Zala megyében, amely a térségben közepes eredménynek számít - közölte a Zala Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóságának vezetője az MTI-vel.

Horváth Gyula elmondta: a betakarítás kezdetén a kukorica termésátlaga 5,2 tonna körül alakult. Zala megyében több mint 50 ezer hektáron termelnek kukoricát, a betakarítási munkák a gyengébb táblákon, a kényszerérett állapotban lévő állomány levágásával kezdődtek el. A gyenge csőképződés és szemesedés miatt mintegy 360 hektáron silózni kellett a növényt.

A jobb minőségű talajon - amely később került sorra - viszont több kukorica termett, bár a terméseredmények területenként változnak - jegyezte meg az igazgató.

Hozzáfűzte, hogy a napraforgó is heterogén képet mutat. Vannak olyan táblák, ahol hektáronként 4 tonna is termett, de vannak olyan területek is a megyében, ahonnét mindössze 1,6 tonna termést tudtak hektáronként betakarítani. Az olajos növény hektáronkénti átlaghozama 2,56 tonna, amely Zala megyében jó eredményt jelent. Az elmúlt öt évben a hektáronkénti megyei átlag 2,4 tonna körül alakult.

A Zalában termett napraforgó (a betakarítandó terület nagysága mintegy 5165 hektár) több mint 80 százaléka már raktárakba került. A termést - olajtartalomtól függően - tonnánként 81-82 ezer forintért lehet értékesíteni, míg a kukorica felvásárlási ára 42 ezer forint körül alakul tonnánként.

Az igazgató szólt arról is, hogy a betakarítással párhuzamosan jól haladnak az őszi vetésekkel is, bár a szeptemberi - átlagosan közel 100 milliméternyi csapadék - megnehezítette a munkákat.

A káposztarepcét 13 550 hektáron optimális időben tudták elvetni, bár a kedvezőtlen időjárás miatt a vetésterület mintegy 860 hektárral kisebb lett a tervezettnél. A repcetáblák összességében biztató képet mutatnak; a növény kikelt, és jól sikerült a gyomirtás is.

Az őszi árpa közel egynegyedét már elvetették, a vetési szándék szerint ősszel 4420 hektárnyi területen kerül árpamag a földekbe. Az őszi búzát mintegy 1780 hektárnyi területen vetették el, a tervek szerint a kenyérgabona vetésterülete meghaladja a 22 400 hektárt. Kisebb, mintegy 315 hektáron rozst kívánnak termeszteni a zalai gazdák, de a vetéssel még várnak, a tritikálé közel 17 százalékát (a tervezett vetésterület 3530 hektár) viszont már elvetették.

A tervek szerint mintegy 48 500 hektárnyi mezőgazdasági területen őszi vetésű növényeket termesztenek, a szükséges magágy-előkészítést több mint 22 ezer hektáron már elvégezték.

 

Forrás: MTI

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!