Mintegy 10 millió forintos bírság a júliusi dinnyeellenőrzések eredménye - Videóval

Agro Napló
Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára emlékeztetett: az országos dinnyeellenőrzés célkitűzése, hogy nem megfelelő minőségű és kétes eredetű áruból ne kerülhessen a magyar piacra.

 

 

Mintegy 10 millió forint bírságot szabott ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a júliusi dinnyeellenőrzések során feltárt szabálytalanságok miatt - közölte Helik Ferenc sajtótájékoztatón.

A Nébih Kiemelt Ügyek Igazgatóságának igazgatója elmondta: júliusban a Nébih és a megyei kormányhivatalok növény- és talajvédelmi igazgatóságainak munkatársai 271 esetben vizsgálódtak a dinnyeértékesítés körül; összesen 308 tonna árut ellenőriztek. Ezek során 47 esetben találtak kifogásolnivalót - főként jelölési hiányosságot -, ez 110 tonna dinnyét érintett. A kifogásolt mennyiség 14 százalékát kellett megsemmisíteni.

Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) parlamenti államtitkára hozzátette: az idei ellenőrzések a dinnye promóciójának nyitányával együtt kezdődtek meg, és a szezon végéig, előreláthatólag szeptember közepéig tartanak. A vizsgálatok nemcsak a nagybani piacokat, hanem a felvásárló telepeket, az áruházláncokat és az utak mellett árusítókat is érintik.

Az államtitkár emlékeztetett: az országos dinnyeellenőrzés célkitűzése, hogy nem megfelelő minőségű és kétes eredetű áruból ne kerülhessen a magyar piacra. A belföldi fogyasztók a magyar dinnyeszezon alatt csak ellenőrzött, garantáltan jó minőségű dinnyét vásárolhassanak mindenütt.

El szeretnék kerülni, hogy más országokból, például a Románáiból vagy a Macedóniából érkező árut átcsomagolva magyarként feltüntetve értékesítsék. Ezért úgynevezett mélységi ellenőrzéseket is folytatnak. Példaként említette Budai Gyula, hogy a Békés megyei Nagybánhegyesen ezért semmisítettek meg mintegy 22,5 tonna Romániából származó dinnyét.

Helik Ferenc hozzátette: az idén a hatóságok a múlt évitől eltérő módon ellenőrzik a dinnyeforgalmazást. Tavaly ugyanis döntően a nagybani piacokat vizsgálták az ellenőrök, míg az idén a Nébihnek a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal (NAV) kialakított stratégiai együttműködés eredményeként már lehetősége volt szélesebb körű ellenőrzésre is, például közvetlenül az országba való belépés után megvizsgálni a dinnyeszállítmányokat. Az igazgató jelezte: abban az esetben, ha nem volt tisztázott az áru eredete, megsemmisítették a kifogásolt tételeket.

Pócs János dinnyetermelő, fideszes országgyűlési képviselő arról beszélt: egy hektár dinnyeföldön a termelés költsége mintegy 1,5 millió forint. Az MTI kérdésére elmondta: egy hektáron általában 30-50 tonna dinnyét lehet termelni, de szuperintenzív technológia alkalmazásával a dinnyetermés akár a 100 tonnát is meghaladhatja. Hozzátette: a termelők például az exportra szánt dinnyéért tavaly 30-35 forintot kaptak kilónként, míg az idén 45-48 forintot. A termelő nyeresége a múlt évben 10 százalék körül alakult, és várhatóan az idén is 10 százalék körül lesz, mert az aszály miatt valószínűleg kevesebb lesz hektáronkénti termés. A legtöbb gazda a nyereséget a korábban elmaradt fejlesztések pótlására fordítja - közölte.

(MTI, kormany.hu)

Forrás: kormany.hu

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Idén előbb kezdődött a dinnyeszezon

Idén előbb kezdődött a dinnyeszezon

Minél több magyar dinnye fogyasztására kívánja ösztönözni Nagy István agrárminiszter, a közösségi oldalára feltöltött videóban, mert így a magyar csal...

Kiváló minőségű lesz a magyar dinnye

Kiváló minőségű lesz a magyar dinnye

E hét végén megkezdődik a görögdinnyeszüret az ország déli térségeiben. Az utóbbi hetek kedvező időjárása miatt kiváló minőségre számítanak a termelők...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!