Minőségi hibákat tárt fel a Szupermenta száraz macskaeledel tesztje

Agro Napló
Minőségi hibákat tárt fel a Szupermenta programban végzett vizsgálat a száraz macskaeledelnél végzett tesztben – közölte lapunkkal a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

A tájékoztatás szerint egy különleges termékkör, a száraz macskaeledelek vizsgálatát végezte el legutóbb a Szupermenta programban az élelmiszerlánc-biztonsági hatóság. A 42 tesztelt termékből 18 nem felelt meg az előírásoknak. Minőségi kifogás miatt 17, jelölési hiányosság miatt 1 terméknél indult hatósági eljárás. Megnyugtató azonban, hogy biztonsági szempontból mindegyik száraz macskaeledel termék megfelelő volt.

A legújabb Szupermenta teszten a vizsgált hazai és külföldi gyártású termékek között marha- és csirkehúsos, valamint halas ízesítésű eledel is helyet kapott.

A Nébih laboratóriumaiban minőségi és biztonsági szempontból is ellenőrizték a terméktesztben szereplő macskaeledeleket.

A termékek nyersfehérje-, nyersrost-, nyershamu-, összes nyersolaj- és zsírtartalmának vizsgálata során mindössze 1 termék nyersfehérje tartalma nem felelt meg a termék jelölésén feltűntetett értéknek. Azonban jó hír, hogy a nehézfém és mikotoxin szennyezettségre irányuló vizsgálatok alapján minden termék megfelelőnek bizonyult.

A gyártók által garantált paraméterek közül a szakemberek ellenőrizték egyes aminosavak, vitaminok, valamint a makroelemek és mikroelemek mennyiségét is. Míg a termékek makro- és mikroelem tartalma minden esetben megfelelőnek bizonyult, addig a macskák számára nélkülözhetetlen aminosav, a taurin vizsgálati eredménye 9 termékben kevesebb volt, mint ahogy azt a jelölés ígérte. A vitamin-tartalom vizsgálata 7 macskaeledelben A-vitamin hiányt, további 2 eledelben A- és E-vitamin hiányt is kimutatott.

Összesítve, míg biztonsági szempontból minden termék megfelelt az előírásoknak, addig minőségi hibák miatt összesen 17 termék esetében kellett intézkedni.

A termékek jelölése miatt 1 termék esetében a takarmányjelölési előírásoknak nem megfelelő takarmány forgalmazása miatt indult hatósági eljárás.

További információk, érdekességek és a részletes vizsgálati eredmények elérhetők a Nébih Szupermenta termékteszt oldalán - olvasható az ismertetésben.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Tesztelték a barackpálinkákat

Tesztelték a barackpálinkákat

Huszonhárom barackpálinkát vizsgáltak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei a Szupermenta termékteszten. A termékek laborató...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!