Minden piaci szereplőnek etikus magatartást kell tanúsítania

Agro Napló
Minden piaci szereplőnek visszafogott piaci magatartást kell tanúsítania, mert az etikus magatartás különösen fontos a jelenlegi helyzetben a mezőgazdasági termékek és az élelmiszerek piacán – hívja fel az érintettek figyelmét a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

A köztestület ugyanis aktívan működik közre a rendezett viszonyok fenntartásában, és lép fel a tisztességtelen magatartású szereplőkkel szemben. Az agrárkamara mintegy 400 ezer tagja – a mezőgazdaságban, az élelmiszer-előállításban ás a feldolgozásban, valamint a nagykereskedelemben tevékenykedők – az általuk etikátlannak vélt magatartások illetve vitás kérdéseik rendezésében is kereshetik a kamara etikai bizottságát – jelzi a NAK az érintetteknek.

A gazdálkodók, vállalkozások sikeres működésének alapja a kölcsönös együttműködés, az érdekek és az értékek egyensúlyának szem előtt tartásával. A gazdaság nem működhet megfelelő etikai normák hiányában, hiszen a jog nem tud minden etikai kérdést a saját szabályrendszerébe illeszteni. A NAK fontos célkitűzése – jelen veszélyhelyzetben is –, hogy aktívan közreműködjön a rendezett piaci viszonyok fenntartásában, és tevékenységével segítse a tisztességes piaci szereplőket.

Az agrárgazdaság területén működő, különböző gazdasági súllyal rendelkező vállalkozások közötti érdekérvényesítési egyensúly kialakítása, fenntartása szintén az agrárkamara egyik fontos feladata. Ezen célok elérése érdekében hozta létre a NAK a megyei és az országos etikai bizottsági rendszerét. A bizottságok tevékenységének középpontjában áll, hogy a kamara tagjai között – az Üzleti Etikai Szabályzatban megfogalmazott – etikai normákkal ellentétes magatartások felmerülése esetén közvetítsen, megpróbálja összhangba hozni a piaci szereplők álláspontjait.

A köztestület tagjainak több lehetősége is van, a legfontosabb eljárás az Üzleti Etikai Szabályzatban foglaltak megsértése miatti etikai eljárás elindítására. A jószolgálati eljárással a vitával érintett kamarai tagok közt fennálló vitás kérdések egyezség útján történő rendezését lehet elérni. A NAK felhívja tagjai figyelmét, hogy amennyiben etikátlannak vélt magatartást tapasztalnak, keressék a köztestület szakmailag felkészült országos etikai bizottságát (orszagosetikaibizottsag@nak.hu), vagy közvetlenül a NAK megyei szervezetét.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!