Milliós támogatást kapnak a horgászközösségek

Agro Napló
A jövőben már évente 1 milliárd forintot meghaladó pályázati-, illetve normatív alapú horgászszervezeti támogatások, új távlatokat nyithatnak a horgászközösségek előtt – mondta az agrárminiszter a Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ) éves beszámolóján.

Nagy István hangsúlyozta: a MOHOSZ Országos Horgászszervezeti Szolgáltató Központ (OHSZK) támogatásból minden olyan horgászszervezet részesülhet, ami mögött valódi teljesítmény van, valamint törvényesen és átláthatóan működik. Kiemelte: elsődleges cél, hogy az Országos Horgászati Hálózati Program (OHHP) keretében országos szinten komplex horgászati szolgáltatási és horgászturisztikai fejlesztési pontok jöhessenek létre – közölte lapunkkal a szaktárca.

Hazánkban mintegy 2200 nyilvántartott halgazdálkodási vízterület található, ezekből az összes állami tulajdonú természetes vízterület döntő többsége a MOHOSZ szervezeti rendszerébe tartozik. 

Ez az a terület, ahol a legnagyobb a lemaradás, a korábbi évtizedekben leromlott a horgászhelyek infrastruktúráját – a hazai és nemzetközi turizmus érdekében is – fejleszteni kell – emelte ki a miniszter.

Az Agrárminisztérium (AM) a jövőben kiemelt feladatának tekinti a horgászok életének további könnyítését, így a jövőben folytatódik a rendszer elektronizációja, egyszerűsödik a horgászokmányok online vásárlási folyamata. Illetve erősítik a horgászszervezetek feladatellátását támogató eszközellátást is. A tárca kezdeményezésére korszerűsödhet a jogszabályi háttér is, melynek eredményeként 2021-től évekre tervezhető halgazdálkodási környezet alakulhat ki.

Szeptemberben a horgászszervezeteknél regisztrált horgászok száma elérte a 700 ezer főt, ráadásul a világjárvány alatt is sokan váltották ki az engedélyüket – mondta Szűcs Lajos, a MOHOSZ elnöke. Hozzátette: idén a rendszer kifehérítésének köszönhetően több mint 135 ezer fővel nőtt az új horgászok száma.

Az elnök hangsúlyozta, hogy az utóbbi öt évben látványosan bővült a magyar horgásztársadalom, illetve érdekesen alakult a kor és nem szerinti összetétel is. A „horgász korfa” adataiból kiderül, hogy a sporthorgászoknál az aktív korosztályok vannak többségben, de egyre jelentősebb a gyermekek és a hölgyek aránya is – emelte ki a MOHOSZ elnöke.

Az éves beszámolóról közzétett összefoglaló alapján, tavaly az állami horgászokmányokból befolyó összeg elérte a 980 millió forintot, ami belső pályázatokon és közbeszerzési eljárásokon keresztül került a tagszövetségekhez és az egyesületekhez. A MOHOSZ szervezetéhez jelenleg 26 területi tagszövetség, 1206 horgászegyesület, továbbá 17 speciális gazdasági társaság tartozik. Ezek a szervezetek a befolyt összeget többek között a horgász utánpótlás-nevelésre, az oktatásra, a vízpartok szebbé tételére, a vízminőség megőrzése és javítása fordíthatták – tartalmazza az összegzés.

Fotók: AM
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!