MENÜ

Tanyafejlesztés: két pályázatot felfüggesztetettek, de még milliárdokra lehet pályázni

2017.08.09.

A Földművelésügyi Minisztérium által kezelt Tanyafejlesztési Program két legnépszerűbb pályázata egy nap alatt felfüggesztésre került, a Miniszterelnökséghez tartozó Vidékfejlesztési Program keretében azonban jelenleg is pályázható a tanyák infrastrukturális fejlesztésére, többek között villamosítására elkülönített mintegy 8,2 milliárd forint.

 

2017. augusztus 7-én indult a Földművelésügyi Minisztérium által kiírt Tanyafejlesztési Program, melynek három célterületéből kettőt még aznap fel is függesztettek. "A tanyagazdaságok indítása és fejlesztése", valamint "A tanyák lakóépületének felújítására, valamint lakó- és vagyonbiztonságot szolgáló egyéni fejlesztések" célterületekre beérkezett támogatási kérelmek 200%-ban fedik le a kiírt keretösszeget, így a minisztérium felfüggesztette a beadás lehetőségét.

Az 1. célterületre, a Települési és térségi fejlesztések támogatására még mindig lehetséges a pályázás, a keretösszeg 327 millió forint.

Ez a támogatás elsősorban az alábbi tevékenységekre vehető igénybe:

  • Tanyagondnoki szolgálatok fejlesztésére
  • A tanyasi életet és gazdálkodást segítő szolgáltatásokra (pl. tanyasi gazdálkodók részére tudásátadás biztosítására, kiadvány készítésére, nyitott tanyagazdaságok hálózatának kialakítására, fejlesztésére, tanyasi idegenforgalmat támogató szolgáltatások fejlesztésére, esélyegyenlőségi programok szervezésére tanyán élő lakosok számára, mobil egészségügyi szűrővizsgálatok végzésének szervezésére tanyai lakosok számára, a tanya, mint tájérték megőrzése érdekében a tájgondnok képzésben való részvétel támogatására)
  • Tanyasi közösségi tér kialakítására;
  • A tanyákon élők egészséges ivóvízzel történő ellátása érdekében szükséges vízminőség vizsgálatok elvégzésére;
  • A tanyán élő lakosokat célzó lakó- és vagyonbiztonsági eszközök, rendszerek, valamint a biztonságot fokozó kommunikációs eszközök beszerzésére, telepítésére;
  • Szigetüzemű külterületi közvilágítás kialakítására tanyákra vezető bekötőutak kereszteződésénél és tanyasi buszmegállóban.

Támogatási kérelmet az alföldi tanyás térségben található települési önkormányzatok, önkormányzati társulások, egyházi jogi személyek, civil szervezetek, nonprofit szervezetek, magánszemélyek, őstermelők vagy egyéni vállalkozók nyújthatnak be.

A pályázók a felmerülő költségek tekintetében 90%-os támogatási intenzitásra számíthatnak, a fejlesztéshez 10% önerő biztosítása szükséges.

Szintén nyitva áll még a Miniszterelnökség által kezelt Vidékfejlesztési Program tanyafejlesztési pályázata. A vidékfejlesztési pályázat célja azon tanyák infrastrukturális ellátottságának fejlesztése, amelyeknek villamos energia, illetve vízellátási rendszere, szennyvíz kezelése elavult, vagy még nem került kiépítésre. A rendelkezésre álló forráskeret ennek eredményeképpen többek között a tanyavillamosítást, a vízellátás kiépítését, valamint a szennyvízkezelési fejlesztések megvalósítását támogatja. 

A pályázati felhívás keretében a természetes személyek legfeljebb 6,2 millió forint, az önkormányzatok pedig maximum 50 millió forint vissza nem térítendő támogatásban részesülhetnek. Az érintettek 2017. április 5-től kezdődően nyújthatják be támogatási kérelmüket.

A Miniszterelnökség annak érdekében, hogy minél nagyobb számban valósuljon meg sikeres beruházás, könnyített az előlegigénylés folyamatán. A könnyítésnek köszönhetően az önkormányzatok bankgarancia nyújtása nélkül juthatnak hozzá az 50 százalékos előleghez a tanyafejlesztési pályázat esetében is.

Fontos továbbá kiemelni, hogy a Miniszterelnökség – az Európai Bizottság jóváhagyása esetén – a Vidékfejlesztési Program módosításával, az ősszel jelentősen emelni fogja a támogatási intenzitást a természetes személy pályázók esetében. Ennek eredményeképpen a tanyán élőknek csak csekély önerővel kell hozzájárulniuk beruházásaik megvalósításához.

A pályázati felhívás ide kattintva elérhető.