2024. április 19. péntek Emma

Mezőhegyes ebben is az első

Agro Napló
Közös hatósági és agrárigazgatási központ nyílt Mezőhegyesen.

Mezőhegyes központjában új funkcióval megnyitották a felújított műemléki épületet, a köznyelvben Kantárként ismert ingatlant. Itt működik mostantól az országban az első integrált hatósági és agrárigazgatási központ. Itt kapott helyet a négy munkaállomásos kormányablak, a földhivatali ügyfélszolgálat, a kormányhivatal agrár-és vidékfejlesztést támogató főosztály ügyfélszolgálata és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara körzetközpontja.

A kormányhivatal járási kirendeltsége előtt szerda délelőtt gyülekeztek az ünneplők, hogy Tuzson Bence közszolgálatért felelős államtitkárral felavassák a megújult épületet. Elöljáróban Takács Árpád kormánymegbízott arról beszélt, hogy két évvel ezelőtt kötöttek együttműködési megállapodást az agrárkamarával, majd a MAGOSZ-szal - olvasható a nak.hu-n.

– Az együttműködésünk valós teljesítményen alapul. Jártuk a megyét, szakmai találkozókat, konferenciákat szerveztünk. Kialakítottuk azt a gyors információs rendszert, melynek eredményeként több mint tízezer gazdálkodóval tudunk kapcsolatot tartani. Itt és most integrált hatósági és agrárközpontot nyitunk. Ez is bizonyítja: kiváló az együttműködés a gazdálkodók érdekében – mondta.

A kormánymegbízott kiemelte, milyen fejlesztések nyomán gyarapodik Mezőhegyes, ahol kiterjesztik az öntözéses gazdálkodást. – A mai nappal Mezőhegyes nemcsak kulturális és gazdasági, hanem igazgatási központtá is vált – tette hozzá.

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke a nagy múltú épület újrahasznosításáról beszélt, arról, hogy az új funkció azt a célt szolgálja, minél magasabb színvonalon legyenek képesek a vidéken élőket, a gazdálkodókat kiszolgálni.

– Könnyebbé tesszük a mezőhegyesiek életét. Ez a körzetközpont is azt a szándékunkat erősíti, hogy minél erősebb szolgáltató kamarát építsünk – mondta köszöntőjében, majd sorolta, mely falugazdászoknak ad helyet és milyen szolgáltatások válnak elérhetővé itt.

Azzal mindenki egyetértett: e térség gazdaságföldrajzi szerepe felértékelődött. Tuzson Bence államtitkár a patinás épület kapcsán végzett értékmentő tevékenységet emelte ki. Elismerően szólt a városnak arról a törekvéséről, ahogy igyekszik ezeket a régi, értékes ingatlanait megóvni.

Az állam 2018-ban vásárolta meg a mezőhegyesi önkormányzattól a Kozma Ferenc utcai ingatlant. Az átadón Tuzson Bence arról beszélt, milyen fontos híd szerepet töltenek be a határ menti települések, így Mezőhegyes is. Győrffy Balázs hangsúlyozta, Mezőhegyesnek komoly agrártörténeti hagyományai vannak, amelyre lehet és kell is építkezni. Ez is indokolta e régi, szép ingatlan átpozicionálását. – Komoly tartalékok vannak még ebben a térségben emberi, természeti erőforrások tekintetében. A kamara kiemelt megyeként kezeli Békést – tette hozzá.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Átszervezik a falugazdászok munkáját

Átszervezik a falugazdászok munkáját

Még hatékonyabbá teszik a Nemzeti Agrárgazdasági Kamaránál (NAK) a falugazdász-hálózat működését, annak érdekében, hogy a gazdálkodók a jelenleginél i...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!