Mezőgazdasági területeken áll a belvíz a Kis-Balatonnál

Agro Napló
Másodfokú belvízi készültség mellett folyamatosan szivattyúznak a Kis-Balaton térségében, ahol mintegy 420 hektáron, elsősorban mezőgazdasági területeken áll a víz - tájékoztatta a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság pénteken az MTI-t.

A tájékoztatás szerint a Kis-Balaton térségében négy belvízvédelmi szakaszon folyik a védekezés, február eleje óta másodfokú készültség van érvényben, ezért nyolc szivattyútelepen folyamatos a belvíz átemelése. Naponta mintegy 260 ezer köbméter vizet emelnek át, eddig közel 4,4 millió köbmétert szivattyúztak ki az érintett területről.

Mezőgazdasági területek, egyharmad részben szántók, rétek, nagyobb részt erdők vagy egyéb területek állnak víz alatt, összesen mintegy 420 hektár. A belvíz települések belterületét vagy lakóházakat nem veszélyeztet.

A vízügyi igazgatóság közlése szerint a Zala-folyón csütörtökön - Zalaapáti térségét kivéve - apadás volt tapasztalható, péntek reggelre azonban az újabb esőzés miatt a folyó teljes szakaszán újra gyengén áradni kezdett. A hidrológus szakemberek számításai szerint a folyón várható legmagasabb vízállás azonban csak megközelíti, de várhatóan nem éri el az elsőfokú védekezést igénylő szintet.

A Mura szintén árad, tetőzése Letenyénél szombaton dél körül valószínűsíthető, de a vízszint itt sem éri el a védekezést igénylő fokozatot.

Forrás: MTI

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ön még megelőzheti a betöréseket!

Ön még megelőzheti a betöréseket!

Egyre több közeli ismerősömtől hallom, hogy betörtek hozzá, kirabolták. Székesfehérváron a közvetlen szomszédunkhoz törtek be egy hónapja éjszaka, mik...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!