MENÜ

Mézes reggeli a mézfogyasztás népszerűsítésére

2019.11.15.

Mézes reggelivel népszerűsítették a mézfogyasztást országszerte több mint 1000 iskolában és óvodában – közölte az Agrármarketing Centrum (AMC) az Agro Naplóval.

Fotó: Pelsőczy Csaba/AM

 

A magyar iskolák és óvodák is csatlakoztak az Európai Mézes Reggeli programhoz, amelyet a „Legyen minden nap, mézes nap” mottó jegyében egy mézfogyasztást ösztönző kampány keretében indított útjára az Agrárminisztérium (AM), az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME), az Agrármarketing Centrum (AMC) és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) a Tolna megyei Tamásiban. A Szlovéniában 2007-ben indult kezdeményezéshez hazánk 2014-ben csatlakozott. A program célja, hogy felhívja a gyerekek figyelmét a méz egészségre gyakorolt pozitív hatásaira és megismertesse őket a legnépszerűbb mézfajtákat.

Tamásiban, a Würtz Ádám Általános Iskolában nyitotta meg az Európai Mézes Reggeli elnevezésű programot Nagy István agrárminiszter. Az őszi mézkampány keretében megvalósuló eseményen országszerte több mint ezer iskolába és óvodába látogatnak el helyi méhészek, hogy megismertessék a gyermekekkel a mézeket és a mézfogyasztás előnyeit. Így a programsorozat keretében több mint 180 ezer diákot és óvodás korú gyermek fogyaszthat mézet.

A programindító eseményen az agrárminiszter elmondta: „örülök, hogy a Mézes Reggeli Program évről-évre egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Ezért az idén is folytatjuk a programot. A miniszter felhívta a fiatalok figyelmet a mezőgazdaság, az egészséges táplálkozás és a természeti értékeink iránt. Mindehhez hozzáfűzte: a kampányok sikerét mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy 2010-ben még 30 dekagramm volt az egy főre jutó éves hazai mézfogyasztás, amely mára már egy kilogrammra emelkedett.

Giczi Gergely, az Agrármarketing Centrum ügyvezető igazgatóhelyettese hangsúlyozta:  a mai nap a mézről es a gyerekekről szól. Elmondta: a magyar méz kiváló beltartalmi értékeit általában jól ismerik hazánkban, azonban nem lehet elégszer hangsúlyozni a mézfogyasztás előnyeit. Főként a hideg időszak beköszöntésekor, az influenzás időszak kezdetekor. Az idei kampányban rendezvényekkel, országos rádió es online kampánnyal buzdít mindenkit az AMC a méz fogyasztására. Magyarország a méztermelésben nagyhatalom. A mostani kampányunk célja, hogy az ország fogyasztásban is felzárkózzon az Európai Unió átlag fogyasztásához, és belátható időn belül elérje a fejenkénti éves 1,5 kilogrammos fogyasztást. Hozzátette: a gyermekek körében - akiknek egészségre es környezettudatosságra való nevelését nem lehet elég korán kezdeni – népszerűsíteni kell a magyar mézet, mert ők a jövő fogyasztói. Ezért fontos, hogy minél korábban bemutassák nekik a méhek életét, és beporzó tevékenységük egész ökoszisztémára gyakorolt nélkülözhetetlen hatását, és a mézfogyasztás egészség óvó hatásait.

Bross Péter, az OMME elnöke egyértelműsítette, hogy a hazai méhészeti ágazat jövője leginkább attól függ, hogy a gyermekek mennyire kedvelik meg a magyar mézet. A szakember szerint a jövő méhészei csak a hazai mézfogyasztókra támaszkodhatnak, ők tehetik lehetővé méhészeti vállalkozásuk fennmaradását.

Ehhez az kell, hogy hazánkban már kiskorban kialakítsák az igényt a napi mézfogyasztásra. Tudatosítani kell a gyermekekben a helyben termelt méz nagyszerűségét – mondta az OMME elnöke, hozzátéve: a Mézes Reggeli programsorozat örömünnep a méhészek számára, hiszen a közel 200 ezer gyermek, akik mézet kóstoltak, megosztják élményeiket szüleikkel, barátaikkal, így áttételesen mintegy 600-700 ezer emberhez jut el a kampány üzenete.

Győrffy Balázs, a NAK elnöke elmondta: a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarának több programja is van a gyerekek egészséges életmódra való nevelése érdekében. A mézfogyasztásra ösztönző eseménysorozaton kívül, ilyen például az Európai Friss Kalandok elnevezésű országos roadshow, amelynek célja, hogy felhívja a családok és a gyermekek figyelmét a zöldség- és gyümölcsfogyasztás fontosságára – ismertette.  

Az Európai Mézes Reggeli keretében a gyermekek kis tasakos virágmézet kapnak, valamint egy 4 oldalas kifestőt, amelyben kedves méhes képek és hasznos, szórakoztató írások segítségével tájékozódhat az óvodás, iskolás korosztály a méhek életéről és a mézfogyasztás fontosságáról.

Az Európai Mézes Reggeli megnyitójának résztvevői voltak még Dr. Robert Kokalj szlovén nagykövet, Porga Ferenc Tamási polgármestere, valamint Szemerits Eszter mézkirálynő is.