Mérnökhiány lehet az agráriumban

Agro Napló
A legújabb felsőoktatási felvételi adatok szerint hosszú távon problémát okozhat az agráriumnak a szakemberhiány.

Komolyabb szakemberhiány alakulhat ki az agráriumban a közeljövőben, amennyiben a jelenlegi tendenciák folytatódnak. Éppen a napokban számolt be a földművelésügyi tárca államtitkára arról, hogy idén tovább nőtt a mezőgazdaságban alkalmazottak létszáma, közben a nemrég lezárult felsőoktatási felvételi eredménysorokból az derült ki, az ágazatban hosszú távon kevés lehet a jól képzett, minőségi szakember. Nem volt nehéz ugyanis bejutni, mivel az agárképzést kínáló egyetemek, főiskolák szakjaira többnyire háromszáz pont alatt volt a felvételi határ. Táj- és kertépítő mérnöknek idén is sokan jelentkeztek Budapesten, Kaposváron pedig a lótenyésztő szakra kellett a legtöbb pont az agrárkurzusok közül.

– Az agrárszakma köztudottan nem tartozik a divatszakmák közé. Ennek ellenére a Kaposvári Egyetem Agrár- és Környezettudományi karára idén 55 százalékkal több hallgatót vettek fel normál felvételi eljárásban, mint az előző tanévben – számolt be az eredményekről a Kossuth Rádió Hajnal-táj című műsorában Tossenberger János dékán, aki szerint ez szakmai elismerésnek is tekinthető.

Amíg korábban a felvett hallgatók 75-80 százaléka a dél-dunántúli régióból érkezett, idén ez megfordult, 40-42 százalék az ország egyéb régióiból jelentkezett. Rendszeresen indítanak angol nyelvű kurzusokat is, amelyekre 14-15-szörös a túljelentkezés. A Kaposvári Egyetem kollégiumai hotelszintűek, a hallgatók kétszemélyes szobákban laknak, de a laboratóriumokban, néhány kísérleti egységben is több milliárd forintos fejlesztéseket hajtottak végre. Az elmúlt évtizedek során a karnak széleskörű kapcsolatrendszere alakult ki a legdinamikusabban fejlődő agrárvállalkozásokkal, így a hallgatók ezekben a partnergazdaságokban megismerhetik a világszínvonalat képviselő technológiákat.

Forrás: nak.hu

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!