MENÜ

Mennyire fenntartható a reggelid? – rendhagyó tanórák a FAO és az AKI szervezésében

2017.09.22.

Diákok ismerkedtek mezőgazdasági alapanyagokkal és a fenntartható fejlődési célokkal az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) és az Agrárgazdasági Kutató Intézet rendhagyó tanóráin az OMÉK-on.

 

Az asztalon egy szelet kalács és egy pohár kakaós tej – hétköznapinak mondható reggeli vagy uzsonna sok iskolás számára. OMÉK-ra érkező diákcsoportok interaktív tanórák során megismerhették e népszerű reggeli főbb alapanyagait, valamint azok helyét a globális fenntarthatósági narratívában is.

A másfél órás, elsősorban 13-16 éves korosztályt célzó játékos ismeretterjesztő program keretében a diákcsoportok négy állomást járhattak végig, ahol a cukorról, a lisztről, a kakaóról és a tejről – mint e közismert reggeli fő alapanyagairól – hallhattak agrárgazdasági vonatkozású, a fenntartható fejlődés kérdéseit is érintő előadásokat.

Szóba kerül többek között az összetevők eredete, kulturális jelentősége, előállítása, de kereskedelme és környezeti hatása is. A négy állomást követően a diákok egymással is megoszthatták frissen szerzett ismereteiket az egyes előadásokhoz leginkább kapcsolódó fenntarthatósági célokról, az összefoglalást követően pedig a FAO budapesti irodájának munkatársa részletesen is bemutatta a nemzetközi közösség által 2015-ben elfogadott, 2030-ig megvalósítandó 17 fenntarthatósági célt.

Éhesen pedig senki nem távozott: a játékos ismeretterjesztő program zárásaként a diákcsoportok kalácsot és kakaót kóstolhattak.

A hiánypótló, kísérleti jelleggel megvalósított rendhagyó tanórákat az AKI és a FAO budapesti irodájának munkatársai szervezték, a csoportok toborzásában az AMC működött közre.

A program helyszíne az Agrármarketing Centrum (AMC) és a Földművelésügyi Minisztérium (FM) szervezésében megvalósuló  78. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár (OMÉK), amely maga is nagy hangsúlyt fektet az ismeretterjesztésre, minden korosztályt megcélozva.