Mennyi az annyi: megjelentek a referenciaárak és átlaghozam-adatok a kárenyhítéshez

Agro Napló
A 2016. kárenyhítési évben bekövetkezett mezőgazdasági károk után a kárenyhítő juttatás iránti kérelem 2016. november 30-ig nyújtható be. Azon károsultak tudják benyújtani a kérelmet, akiknek a kárbejelentését az agrárkár-megállapító szerv a kárenyhítési évben korábban már jóváhagyta.

A károsult termelők 2016-ban is elektronikus úton tudják benyújtani a kárenyhítő juttatás iránti kérelmüket a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) erre szolgáló internetes felületén, amely itt érhető el. A kérelmet a benyújtási határidőn belül többször lehet módosítani, az MVH és az agrárkár-megállapító szerv a 2016. november 30-i nap végi állapot szerinti kérelmet ellenőrzi. A kárenyhítő juttatás iránti kérelemről 2017. március végéig születik döntés és eddig kapják meg kárenyhítő juttatásukat a károsultak.

A kárenyhítő juttatás iránti kérelemhez a KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK között érhetőek el a 2011-2016. kárenyhítési években alkalmazandó referenciaárak és átlaghozam-adatok.

A kárenyhítő juttatás iránti kérelemben a növénykultúrák tárgyévi- és referencia hozamértéke a megadott referenciaárak felhasználásával állapítható meg. Azon növénykultúrák esetén, amelyeknél a referenciaár mellett ársáv is megadásra került, a számításhoz a referenciaártól eltérő, az ársávba eső és számlával igazolt ár is használható. Erről, valamint a kérelem benyújtásáról itt található részletes tájékoztatás.

Ha egy növénykultúrára vonatkozóan a termelőnek nem áll rendelkezésre a referencia-időszak valamelyik évére saját hozamadat, akkor a referenciahozam meghatározásához a most közzétett 2011-2015. évi átlaghozam-adatok használhatóak fel.

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a 2011-2015. évi átlaghozam-adatok mellett a 2016. évi átlaghozam-adatok is elérhetőek, amelyeket kizárólag akkor kell alkalmazni, ha a termelőnek azért nem áll rendelkezésre az idei évi saját hozamadata, mert a növénykultúra betakarítási szintje nem haladja még meg az 50 %-ot. A Földművelésügyi Minisztérium felülvizsgálja a tárgyévi átlaghozam-adatokat a következő évben a végleges KSH adatok alapján. Ezért a 2016. év tekintetében a következő évben kiadott végleges átlaghozam a most közzétettől eltérhet, amely viszont nem jogosítja fel a termelőt korábbi kérelmének utólagos módosítására.

A kárenyhítő juttatás alapját a tárgyévi hozamérték és a referencia hozamérték különbsége, a hozamérték-csökkenés jelenti. A kárenyhítő juttatás összege legfeljebb a hozamérték-csökkenés 80%-áig terjedhet, amennyiben a károsult gazda rendelkezik megfelelő mezőgazdasági biztosítással. Biztosítás nélkül az egyébként járó kárenyhítő juttatásnak csak a fele nyújtható.   

A 2015. november 1-től 2016. október 31-ig tartó kárenyhítési évben a károsult termelők eddig 131.500 hektár területre közel 11.000 db kárbejelentést tettek, közülük a legnagyobb területre jégesőkárra (48.150 hektár), tavaszi fagykárra (43.460 ha), belvízkárra (17.100 hektár) és viharkárra (16.700 hektár). A Kárenyhítési Alapban rendelkezésre álló mintegy 24 milliárd forint bizonyosan elegendő lesz az uniós szabályok szerinti legmagasabb összegű kompenzációra, és a jogos igénnyel rendelkező termelőknek nem kell számolniuk forráshiány miatti támogatáscsökkentéssel.

A referenciaárak és az átlaghozam-adatok a címszavakra kattintva érhetők el.

Forrás: FM Sajtóiroda

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!