Méltányosabb élelmiszer-ellátási láncért indult európai konzultáció

Agro Napló
Az Európai Bizottság szerdán közzétett felhívásában arra kéri a mezőgazdasági termelőket, az uniós polgárokat és minden érintett felet, hogy a november 17-ig tartó online konzultáció keretében osszák meg az élelmiszer-ellátási lánc működésével kapcsolatos meglátásaikat – közölte az MTI.

A bizottsági tájékoztatás szerint az élelmiszer-ellátási láncban termelt hozzáadott értékből nem megfelelően részesülnek a lánc egyes szintjei, például a kisebb, és ezért kiszolgáltatottabb helyzetben lévő szereplők, így a mezőgazdasági termelők és kisvállalkozások. Ennek egyik oka a köztük és a gazdaságilag erősebb és nagymértékben központosítottan működő üzleti partnereik között lévő tárgyalási pozíciói különbségek.

- A mezőgazdasági termelők az élelmiszer-ellátási lánc első láncszemét alkotják, nélkülük nem létezhetne élelmiszer-feldolgozás, -értékesítés és -fogyasztás. Ugyanakkor azt kell látnunk, hogy gyakran ők kerülnek a leggyengébb pozícióba. Az élelmiszer-ellátási lánc rendellenességeinek kiigazítása céljából vállaljuk a kezdeményező szerepet, hiszen a Bizottság hagyományosan kiáll az európai mezőgazdasági termelőkért. Arra bátorítom az unió minden polgárát, mezőgazdasági termelőjét és az érdekelt feleket, hogy az online konzultáció keretében osszák meg velünk ezzel kapcsolatos meglátásaikat - mondta Phil Hogan, a mezőgazdaságért és a vidékfejlesztésért felelős biztos.

Az Európai Bizottság össze kívánja gyűjteni a véleményeket, hogy értékelhesse az agrár-élelmiszeripari termékekkel kapcsolatos tisztességtelen nemzetközi kereskedelmi szokások kezelése és szabályozása érdekében uniós szinten meghozható intézkedések szükségességét és célszerűségét. Mint írták, tekintettel arra, hogy szükség van bizonyos fokú versenyre, a konzultáció segíteni fog annak megítélésében, hogy vajon be kell-e vezetni további uniós piaci átláthatósági rendelkezéseket.

A kérdőív feltérképezi a termelői együttműködések iránti érdeklődés szintjét is, és többek között a cukor-ágazatban már bevezetett, úgynevezett értékmegosztási, vagyis az érintett piaci árak változásából fakadó piaci nyereségek és veszteségek megosztására vonatkozó megállapodások hasznosságát.

A nyilvános konzultáció hamarosan az összes uniós nyelven elérhető lesz, egyelőre az angol nyelvű tájékoztató oldal, és az azon belül elérhető online kérdőív látható.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Módosult az új élelmiszerek jegyzéke

Módosult az új élelmiszerek jegyzéke

Megjelent az Európai Bizottság 2020/1559 végrehajtási rendelete az új élelmiszerek uniós jegyzékének megállapításáról szóló 2017/2470 bizottsági végre...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!