Méhek az adatelemzés szolgálatában az ABB-nél

Agro Napló
Az ABB csoport krakkói székhelyű kutatóközpontja (CRC) méheket tart az épület tetején kaptárakban, és nem pusztán azért, hogy javítsa a város környezeti állapotát, hanem hogy számítógépes algoritmusokat teszteljen velük – tájékozatta az ABB az Agro Naplót.

A cégcsoport áttörést jelentő technológiái közül több is az ABB kutatóközpontjaiban (CRC) született meg. Az ABB lengyelországi kutatóközpontja annyiban más, mint a többi, hogy itt nemcsak élvonalbeli kutatásról van szó. A CRC tetején kialakítottak egy aprócska méhészetet, amely 50-60 ezer méhnek ad otthont.

A kutatóközpont tetejére 2017 júliusában kihelyezett első kaptárba egy nagyjából 10 ezer rovart számláló méhcsalád költözött be, mivel kiderült, hogy nagy mennyiségű nyers adat generálásához nincs megfelelőbb, mint egy aktív méhkolónia. Az algoritmusok tesztelése szempontjából pedig rendkívül hasznos, ha a valós életből vett különféle adatok sokasága áll a kutató rendelkezésére.

A krakkói központ tetején elhelyezett kaptárakat részletesen feltérképezte az ABB, és így több videókamera folyamatosan figyeli azokat. A szenzorok a kaptárak belsejében uralkodó hőmérséklet és páratartalom, valamint a kaptárak súlyának adatait folyamatosan továbbítják egy szerverre. Az eredményül kapott adatfolyamokat szenzortechnikák és analitikai algoritmusok tesztelésére használják. A kaptár bejáratára irányított kamera képe például az egyik képfelismerő rendszer fejlesztéséhez és tárgyaknak képtovábbításon alapuló számlálásához biztosít hasznos adatokat. Ezek a kreatív módszerek pedig sok új ötletet adnak a kutatóknak.

Az ABB magyarországi vállalata, az ABB Mérnöki, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. 1991-ben alakult, és azóta az egyik vezető szállítóként van jelen a hazai közmű, valamint energiaszektorban. ABB Mérnöki, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. Magyarországon Budapesten rendelkezik központi irodával, Győrben robotika szervizirodával, valamint Fóton raktárhelységgel és szervizirodával.

A Gyermelyi Vállalatcsoport az ABB technológiája segítségével vált a kelet-közép-európai régió meghatározó tésztagyártójává a közelmúltban, amikor a Gyermelyi Zrt. 7,2 milliárd forintos beruházással egy új tésztagyártó üzemet épített, és a gyár kapacitása évi 70 ezer tonnára nőtt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!