MENÜ

Megvitatták Magyarország élelmiszergazdasági programját

2016.10.26.

Magyarország Kormánya a gazdasági és környezeti szempontból is fenntartható, egészséges és minőségi élelmiszert előállító mezőgazdaságban látja a jövőt, amely teljesítményének és hozzáadott értékének folyamatos növelése révén aktívan hozzájárul a nemzetgazdaság fejlődéséhez, valamint a vidéki térségek munkahelyeinek gyarapításához – mondta a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára az Agrárgazdasági Tanács rendkívüli ülésén, Budapesten.

Az ülésen Magyarország Élelmiszergazdasági Programjáról tanácskoztak a résztvevők. Az élelmiszergazdasági program társadalmi egyeztetése október 31-én zárul le.

Fotó: Pelsőczy Csaba

 

Nagy István hangsúlyozta, a fő irányvonalakat 2050-ig határozták meg, hiszen a mezőgazdasággal, a magyar élelmiszerek termelésével és előállításával foglalkozóknak hosszú évekre, évtizedekre kell terveznie. A Földművelésügyi Minisztérium 2016 szeptemberében bocsátotta társadalmi vitára a Magyarország Élelmiszergazdasági Program 2016-2050 dokumentumot. A társadalmi-szakmai vitát annak érdekében kezdeményezte a szaktárca, hogy a nemzeti élelmiszergazdasági programot együtt alakítsa az ágazati partnerekkel. Az államtitkár aláhúzta, a jövő élelmiszergazdasága a tudásra és az innovációra épül.

Feldman Zsolt agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár kiemelte, a magyar élelmiszergazdaságban a mostaninál szakmai becslések szerint további, még 60%-kal több termelési potenciál rejlik. Felhívta a figyelmet arra, hogy a világpiacon prémium minőségű termékekkel kell megjelenni. A helyettes államtitkár arról is szólt, hogy a programtervezet az agrobizniszt egységként kezeli, mivel napjainkra az élelmiszerlánc átfogó módon integrálódott hálózattá vált. Ebbe a mezőgazdasági üzem termelőtevékenységén kívül a mezőgazdaság inputokkal történő ellátására irányuló valamennyi tevékenység, továbbá az üzem termékeinek feldolgozása és forgalmazása is beletartozik.

Forrás: FM Sajtóiroda