Megvannak a Tanyafejlesztési Program idei nyertesei

Agro Napló
Idén is vissza nem térítendő támogatásban részesült az alföldi tanyavilág – mondta szerdai sajtótájékoztatóján V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár.

Az államtitkár kiemelte:

a tanyák és tanyás térségek védelmére és fejlesztésére a Földművelésügyi Minisztérium 2011-ben kidolgozta a teljes egészében nemzeti forrásból finanszírozott Tanyafejlesztési Programot,

amelyre 2016-ban hatodik alkalommal nyílt lehetőség pályázatot benyújtani. Az előző három évhez hasonlóan idén is az egész Alföldről, szám szerint 724 településéről lehetett pályázni.

Fotó: Francz Ilona/FM

V. Németh Zsolt elmondta, hogy az idei Program három célterület – települési, térségi fejlesztések; tanyagazdaságok fejlesztése és tanyagazdaságok indító támogatása; illetve a tanyák lakóépületének felújítására, valamint lakó- és vagyonbiztonságot szolgáló egyéni fejlesztések – keretében nyújtott vissza nem térítendő támogatást.

253 db tanyafejlesztési projekt nyert el támogatást összesen közel 730 millió Ft értékben.

A nyerteseknek 2017. április 30-ig kell megvalósítaniuk a pályázataikban vállalt fejlesztéseket.

Kiemelte, hogy „a Tanyafejlesztési Programot a jövő évben is meghirdeti a Földművelésügyi Minisztérium közel 1 milliárd Ft keretösszeggel”.

A tanyai gazdálkodás megújítását és a tanyai életmód hátrányainak csökkentését célul kitűző program eddigi immár hat ciklusa során összesen közel 1700 pályázat részesült pozitív támogatási döntésben 8,1 milliárd Ft-ot meghaladó összértékben – mondta az államtitkár.

V. Németh Zsolt hangsúlyozta, a Programot méltán nevezhetjük

a Nemzeti Vidékstratégia egyik sikerprogramjának,

hisz meghirdetése óta töretlen népszerűségnek örvend az önkormányzati – több tanyát érintő –, illetve egyéni fejlesztések tekintetében is. Minden évben tanulunk a korábbi év tapasztalataiból, és igyekszünk a felmerülő igényeknek megfelelően igazítani a felhívások tartalmát.

Az államtitkár elmondta, az idei évben is az egyéni tanyagazdaságok fejlesztése célterület volt a legnépszerűbb. Kiemelte a tanyagondnoki szolgálatok munkáját, amely a tanyai lakosok életkörülményeinek javítását célozza.

A nyertes pályázatok listája itt elérhető.

Forrás: FM Sajtóiroda

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erdőtelepítésre még bőven van forrás

Erdőtelepítésre még bőven van forrás

Az ezen a héten újranyíló pályázattal együtt a Vidékfejlesztési program (VP) öt kiírásában van még fejlesztési forrás az erdőgazdálkodók számára. A pr...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!