MENÜ

Megújult a Fekete István Emlékhely a Kis-Balatonnál

Agro Napló 2019.11.20.

Az ország nemzeti parkjai ökoturisztikai programjaikon máshol át nem élhető természetismereti élményekkel várják a látogatókat, az év minden szakaszában – mutatott rá Rácz András, az Agrárminisztérium (AM) környezetügyért felelős államtitkára a Diás-szigeti Fekete István Emlékhely átadásán, a Kis- Balatonnál.

Fotó: Fekete István/AM

 

Az államtitkár arra is felhívta a figyelmet, hogy a Kis-Balaton 1951 óta nemzeti szinten védett, 1979 óta a nemzetközi jelentőségű vizes élőhelyek egyezménye által jegyzett terület, valamint 2004 óta az Európai Közösség természetvédelmi hálózatának, a Natura 2000-nek kiemelkedő jelentőségű egysége.

Rácz András kiemelte: az egyedülálló élőhely hangulatát idézi meg Fekete István író olyan nagysikerű műveiben, mint a Tüskevár, a Kele, a Lutra vagy éppen a Vuk. Hangsúlyozta: a Balaton térségében 2015 óta a külföldi és belföldi turisták száma összességében 14 százalékkal emelkedett, ami évente már eléri 2 millió főt. Az állami természetvédelemnek pedig felelőssége van a látogatók megszólításában és a természeti értékeink megismertetésében - tette hozzá.

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóságnál (BFNPI) a 2010-ben mért mintegy 300 ezer regisztrált érdeklődők száma mára elérte az évi csaknem 450 ezret – sorolta az eredményeket az államtitkár. Kifejtette: a hazánkban nyilvántartott ökoturisztikai, környezeti nevelési tevékenységet végző létesítmények mintegy fele valamely nemzeti park fenntartásában van. A BFNPI négy látogatóközpontot, húsz tanösvényt, négy idegenforgalmi hasznosítású barlangot, egy tájházat, hét egyéb bemutatóhelyet és két erdei iskolát működtet.

A rendezvényen a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója arról beszélt, hogy összesen 1,2 milliárd forintból valósul meg a Kis-Balaton Látogatóközpont kialakítása és a Diás-szigeti Fekete István Emlékhely fejlesztése. Az utóbbi, a projekt részeként befejeződött az épület külső és belső felújítása, lecserélték a burkolatokat és a tető nádazatát, valamint új kiállítóteret hoztak létre, továbbá megújult a Matula kunyhó is. Puskás Zoltán elmondta: a 22,5 millió forintból megvalósított beruházásnak köszönhetően a XXI. század igényeinek megfelelő körülmények között őrizhetik még Vönöczki Schenk Jakab, Gulyás József, Tildy Zoltán, Fekete István, és Futó Elemér örökségét is – tartalmazza a tájékoztatás.