MENÜ

Megugrott az aszálykár bejelentések száma is

Kiss Melinda Katalin 2019.04.05.

Az elmúlt 40 év legsúlyosabb téli-tavaszi aszálya miatt az elmúlt hetekben jelentősen megemelkedett a bejelentett aszálykárok száma is. Az Agrárminisztérium adatai szerint már 24 ezer hektárra tettek bejelentést a gazdák, elsősorban repce és őszi kalászosok esetében.

 

Az elmúlt időszak csapadékszegény időjárása miatt a 2019. kárenyhítési évben a termelők eddig közel 550 aszálykárt jelentettek be, mintegy 24 ezer hektár területre, míg  az elmúlt év hasonló időszakáig aszálykárra csupán 1 kárbejelentés érkezett 41 hektár területre - közölte az Agrárminisztérium.

A legtöbb bejelentés az Alföldről érkezett, ahol a legkritikusabb a csapadékhiány. Jász-Nagykun-Szolnok megyében 150 kárbejelentést tettek 9.500 hektár területre, ezt követi Csongrád megye 200 kárbejelentéssel 6.700 hektár területre, majd Békés megye 120 kárbejelentéssel 3.200 hektár területre. A kárbejelentések elsősorban az őszi vetésű szántóföldi növényeket érintik: a legnagyobb kár az őszi káposztarepcét érte (1.100 kárbejelentés 11.000 hektárra), ezt követi az őszi búza (710 kárbejelentés 7.500 hektárra), majd az őszi árpa (200 kárbejelentés 1.400 hektárra) - közölte a szaktárca.

Az egyes növények vegetációs időszakában felmerülő aszály miatti károkat - így az őszi vetésű növények kárait – csökkentheti az agrárkár-enyhítési rendszer - hívta fel a figyelmet a minisztérium. Igaz, ehhez taggá kell válni a kárenyhítési rendszerben. Ez az április 9-én nyíló Egységes kérelem elektronikus felületen megadott terület- és növényadatok alapján (kötelező tagság) dől el, vagy a felületen megtett nyilatkozattal hároméves időtartamra önkéntesen is a rendszer tagjává lehet válni.

A kárbejelentést a növény károsodását, annak észlelését követő 15 napon belül, elektronikus úton kell megtenni a Magyar Államkincstár honlapján elérhető MKR Mezőgazdasági kockázatkezelési rendszer menüponton keresztül, ügyfélkapus beazonosítást követően.

Ha a termelő a kárbejelentést az Egységes kérelem elektronikus felülete nyitva állásának időszakában kívánja benyújtani, akkor az ügyfélazonosítóval rendelkező károsultnak először az Egységes kérelmet kell benyújtania és csak azt követően tehető meg a kárbejelentés - hívta fel a figyelmet a szaktárca.

Ebben a falugazdászok is segítséget nyújtanak.

A kárbejelentéshez nem árt tudni, hogy a szabályok szerint a növény vegetációs időszakában bekövetkezett aszály és a növényben bekövetkezett kár között ok-okozati összefüggésnek kell fennállnia, amelyet a területileg illetékes kormányhivatal a termelői kárbejelentést követően igazol. Az Országos Meteorológiai Szolgálat a termelők és a hatóságok számára településekre lebontva közöl információkat egyes, a kárenyhítési rendszer által kezelt kedvezőtlen időjárási jelenségek, köztük az aszály bekövetkezéséről is, amelyek az ellenkező információk bizonyításáig alkalmazandók a kárenyhítési eljárásban.

Ha a termelő által határidőben bejelentett aszálykárokat a területileg illetékes kormányhivatal is visszaigazolja, akkor a 2019. kárenyhítési év végén ezen károk után kárenyhítő juttatás vehető igénybe akkor, ha további támogatási feltételek is teljesülnek. Ezek közül a legfontosabbak:

  • a kárenyhítési rendszerben való tagság,
  • a károsodott növény 30%-os hozamcsökkenése (terméskiesése) és 15%-os hozamérték-csökkenése (termelésiérték-kiesés),
  • a kárenyhítési hozzájárulás szeptember 15-ig történő megfizetése,
  • az aszályhelyzetről a miniszter október 31-ig közleményt ad ki az adott térségre vonatkozóan,
  • a károsult november 30-ig benyújtja a kárenyhítő juttatás iránti igényét.