Megugrott a vágóhidak teljesítménye az idén

Agro Napló
A juh, a szarvasmarha és a baromfi esetében is szárnyal az idén a feldolgozás. A sertéságazat kocavágásokkal kezelte a sertéspestises válságot.  

Kiemelkedően teljesítettek az elmúlt hónapokban a hazai vágóhidak, a sertés kivételével szinte minden ágazatban nőtt a feldolgozás volumene - írta a Magyar Idők. Az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) jelentése szerint az első három negyedévben szarvasmarhából 84 600 darabot vágtak le a hazai üzemekben, ami mintegy 11 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi szintet.

A levágott állatok 63 százaléka tehén, 23 százaléka pedig bika volt. A statisztika alapján ez utóbbi kategóriában gyorsult a leginkább a feldolgozás, a vágóhidakra 20 százalékkal több bika került, mint egy éve, míg a tehenek vágása 6 százalékkal, az üszőké 19 százalékkal nőtt. A feldolgozás emelkedése mellett az állomány is gyarapodott.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai alapján június elsején a szarvasmarha-összlétszám megközelítette a 880 ezret. Az állomány 2017 júniusa óta 16 ezer, 2017 decembere óta tízezer darabbal nőtt.

A juhágazatban ennél is nagyobb mértékű bővülésről tanúskodik a statisztika. Az említett időszakban 36 200 juhot vágtak le hazai egységekben, ami csaknem 40 százalékos emelkedés. Anyajuhból több mint 4500 végezte a vágóhidakon.

A baromfiágazatban összességében 10 százalékkal nőtt a feldolgozás mértéke, a vágóhidakra összesen 163,8 millió szárnyas került a január–szeptemberi időszakban. A vágás túlnyomó részét, mintegy 77 százalékát a csirkék tették ki. Az üzemek 127,2 milliót vágtak, egy százalékkal többet, mint egy évvel korábban.

A legjelentősebb növekedés a víziszárnyas-ágazatban volt tetten érhető. Kacsából 25,4 milliót, libából 4,5 millió darabot dolgoztak fel 2018 első három negyedévében.

A libavágás 23, a kacsavágás 103 százalékkal haladta meg az előző évi szintet, a kimagasló eredmény azonban részben annak tudható be, hogy a madárinfluenza hatásai miatt egy évvel ezelőtt rendkívül alacsony szintet ért el a feldolgozás az ágazatban. Kacsából ugyanakkor a levágott mennyiség nemcsak a 2017. első három negyedéves értéket, hanem – júliusig – 2016 azonos havi értékeit is felülmúlta az idén.

Míg a legtöbb ágazatban emelkedett a vágások száma, a sertésszektorban nem következett be különösebb változás az idén. Az AKI statisztikája alapján a hazai vágóhidakon mintegy 3,48 millió sertést dolgoztak fel, ami 0,1 százalékkal, mintegy háromezerrel elmarad az előző évi eredménytől. Bár a feldolgozás volumene júliusban még meghaladta az egy évvel korábbi szintet, augusztusban és szeptemberben már kissé alulmúlta azt. Érdekesség, hogy az előző évinél tíz százalékkal több anyakoca került vágóhídra, összesen 70 500 darab.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Kevesebb lett a húsevő?

Kevesebb lett a húsevő?

Tavaly kevesebb állatot vágtak le a vágóhídakon, mint az előző évben – derül ki az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) összesítéséből.

Jelentősen megugrott a sertésexport

Jelentősen megugrott a sertésexport

A hazai vágóhidakon hét százalékkal kevesebb szarvasmarhát, egy százalékkal kevesebb baromfifélét és négy százalékkal kevesebb sertést vágtak 2019 els...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!