2024. április 23. kedd Béla

Megszavazta az EP is a kereskedelmi láncok elleni szigorú fellépést

Agro Napló
A tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatról szóló jogszabály 16 bevett gyakorlatot igyekszik megakadályozni. De nemcsak a 350 millió eurós forgalmú kereskedőkre vonatkoznak az új szabályok, hanem élelmiszer-feldolgozókra, nagykereskedőkre, szövetkezetekre is.

Megszavazta az Európai Parlament a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatról szóló új szabályokat - írta hvg.hu.  Az Európai Bizottság által tavaly áprilisban benyújtott rendelkezéscsomag a termelők és a kereskedők viszonyát hivatott rendezni, ennek érdekében 16 tisztességtelen, egyoldalúan az üzleti partnerre kényszerített gyakorlatot tilt meg.

Ilyen a romlandó termékek utáni késedelmes fizetés, a megrendelések visszamondása az utolsó pillanatban, a szerződések egyoldalú vagy visszamenőleges hatályú módosítása, vagy díj felszámítása a tönkrement termékek után. Bizonyos gyakorlatokat pedig csak abban az esetben lehet alkalmazni, ha arról a felek előzetesen megállapodtak. Ezek közé tartozik az is, hogy a kereskedők pénzt kérnek egyes termékek megjelenítéséért az üzletek polcain.

Az irányelv kiterjed minden olyan cégre, amelynek forgalma meghaladja a 350 millió eurót, ez nagyjából 110 milliárd forintnak felel meg. A magyarországi kiskereskedelmi láncok így ebbe a kategóriába tartoznak – a legnagyobb Tesco bruttó forgalma a legfrissebb, 2017-es adatok szerint meghaladta a 800 milliárdot is. Nem csak kereskedőkre vonatkoznak ugyanakkor az új szabályok, hanem élelmiszer-feldolgozókra, nagykereskedőkre, szövetkezetekre is.

Az irányelv részeként az EU felhatalmazza a tagállamokat, hogy egy hatóságot állítsanak fel, amely segít betartatni a szabályokat, akár szankciókkal. A javasolt intézkedések kiegészítik a tagállamok eddigi intézkedéseit és az önkéntes ellátásilánc-kezdeményezés magatartási kódexét. Az irányelv akkor léphet hatályba, ha azt a tagállamok is jóváhagyják.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!