Megnyílik az OMÉK

Agro Napló
Megnyit szerdán az idei Országos Mezőgazdasági Kiállítás és Vásár (OMÉK), ahol bemutatkozik a hazai agrárium, a több mint 900 kiállító összesen mintegy 40 ezer négyzetméteren várja a látogatókat - közölte az eseményt szervező Magyar Turizmus Zrt. az MTI-vel.

A közlemény szerint az OMÉK a vidék bemutatkozása a városi, fővárosi közönség előtt, egyben magas színvonalú szakmai fórum a vállalkozások számára. Ezúttal a magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar remekein túl a hazai turizmus gazdag kínálatát is megismerhetik a látogatók - írták. 

Ebben az évben a minden korábbinál több helyi termelőnek ad majd helyet az OMÉK, a kiállítók közel fele családi vállalkozás, illetve helyi termelő vagy kis- és középvállalkozó. 

Minden régió standjánál helyi termelők és termékek piaca kap helyet, ahol vásárolni is lehet. A stand az adott tájegység színes, kulturális programokkal fűszerezett megjelenítése is lesz. 

A színpadokon a térség táncai, dalai, jellegzetes népviselete és mesterségei elevenednek meg. A kiállítók maguk is szerveznek programokat, bemutatják, hogyan készítik saját termékeiket. Lesz például levendulapárna-, rétes- és csokoládékészítés. 

Az érdeklődők a régióban elérhető programokról is tájékozódhatnak a Magyar Turizmus Zrt. pultjainál.

A több mint 900 kiállító mellett majdnem 300 társkiállító is részt vesz az eseményen. Az élelmiszergyártók közül a húsipar, a tejipar termelői és a pálinkakészítők lesznek jelen a legnagyobb számban. A mezőgazdasági gépek forgalmazóinak és gyártóinak mintegy 18 ezer négyzetmétert biztosítanak.

Az agrárium teljes vertikumát felölelő kiállítás öt napja alatt 7 helyszínen összesen 34 szakmai konferenciát, díjátadót és projektzáró eseményt rendez a Földművelésügyi Minisztérium és szakmai szervezetei közreműködésével a Magyar Turizmus Zrt. Jelentős szakmai egyeztetések is zajlanak majd a vásár ideje alatt, például itt írják alá a szakmai szereplők közös érdekminimumát megfogalmazó Agrármarketing Kódexet.

A vásár díszvendége a Kárpát-medence, 22 határon túli kiállító mutatkozik be, az esemény frissülő programja és az előkészületek nyomon követhetők az omek.itthon.hu oldalon, valamint a Facebookon.

A 77. OMÉK szeptember 23. és 27. között, a hagyományokhoz híven, a Hungexpo Budapesti Vásárközpontban lesz, a belépőket a két évvel ezelőtti árakon értékesítik, a regisztrált iskolás csoportok számára a részvétel ingyenes.

A kiállítás idején sűrűbben jár a 100-as busz, valamint a BKK külön 100E jelzésű buszt indít a Puskás Ferenc Stadion és a Hungexpo között, egyes MÁV-járatok pedig megállnak Kőbánya-felsőn. Öt napra a Mol Bubi ideiglenes állomást hoz létre a területen.

Forrás: MTI

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!