MENÜ

Megkezdődött az agrárgazdaságok átadásáról szóló törvény vitája

Agro Napló 2021.11.15.

Az agrárgazdaságok átadásáról szóló törvényjavaslat általános vitáját megkezdték a képviselők november elején az Országgyűlésben – közölte honlapján az Agrárminisztérium (AM).

 

Az agrárgazdaságok átadásáról szóló törvényjavaslat általános vitáját megnyitó expozéjában Nagy István agrárminiszter arról beszélt: a hazai agrárium meghatározó többségét kis- és középvállalkozásokat működtető őstermelők adják, akiknek támogatása elengedhetetlen az ágazat további fejlődése szempontjából.

Kiemelte: a gazdák átlagéletkora egyre magasabb, különösen érvényes ez a kisebb gazdaságokra, ráadásul a generációváltásnak Magyarországon nincsen meg a hagyománya, bejáratott rendje. Lehetővé tesszük az apáknak, hogy gyönyörködjenek fiaik keze munkájának eredményében – összegezte az előterjesztés célját az agárminiszter.

Célként azt említette, hogy a generációs megújulást elősegítve támogassák a gazdaságok modernizációját, ösztönözzék azok együttműködésekbe kapcsolódását, ezen keresztül pedig azt, hogy a lakosságot minél szélesebb körben lehessen ellátni hazai termékekkel.

Nagy István arról is beszélt: a most bevezetendő jogi megoldással – adásvétel, ajándékozás, tartási vagy járadékszerződés formájában – úgy veheti majd át a legalább tíz évvel fiatalabb új tulajdonos a birtokot, hogy jelentősen csökken ennek adminisztrációs terhe.

Megemlítette: az átíratások napjainkban akár 8-10 hónapig is eltarthatnak. Az agrárminiszter közölte, az új keretszabályozás 2023. január 1-jén lép életbe, így elegendő idő áll majd rendelkezésre ahhoz, hogy kialakítsák a gyakorlati alkalmazás peremfeltételeit – tartalmazza az ismertetés.