MENÜ

Megkezdődik az Agrárminisztérium Országfásítási Programja

Agro Napló 2019.11.04.

Megkezdődik az Országfásítási Program november elején, így a most elinduló ültetési szezonban az állami erdőgazdaságok saját területeiken több mint 550 hektár új erdőt telepítenek – tájékoztatta az Agrármisztérium (AM) az Agro Naplót.

 Fotó: Pelsőczy Csaba/AM

A szaktárca közlése alapján az országos fásításhoz kétmillió facsemetét és mintegy 100 tonna makkot használnak fel. A mintaprogramhoz pedig 86 település csatlakozik. A kezdeményezés fontosságára Nagy István agrárminiszter mellett a tárca államtitkárai is országszerte közös faültetéseken hívják fel a figyelmet november elejétől.

Az AM tájékoztatása idézi a szakminisztert, aki elmondta: az állami erdőgazdaságok erdőtelepítési mintaprogramjának célja a figyelemfelhívás mellett az erdőterület közvetlen növelése.

A minisztérium korábban több fásítást ösztönző programot is indított. Nagy István felidézte: a Vidékfejlesztési Program (VP) módosításában az erdőtelepítési támogatásokat 80-130 százalékkal növelték meg. Ezekre a forrásokra pedig magán földtulajdonosok és az önkormányzatok egyaránt pályázhatnak. Az elhagyott honvédségi, valamint barnamezős területek, illetve az elöregedett gyümölcsösök helyett is ajánlja a fásítást az agrártárca – hívta fel a figyelmet az  agrárminiszter.

Az éghajlatváltozás kihívásaira az erdőgazdálkodás hatékony válaszokat adhat. Ez annak is köszönhető, hogy az elmúlt években az erdőgazdálkodásban paradigmaváltás történt: a klímacélok teljesítése kiemelt feladattá vált – mutatott rá Nagy István.

A szaktárca közlése kitér arra is, hogy jelenleg Magyarországon az egyetlen „szénelnyelő ágazat” az erdőgazdálkodás. A hazai erdők évente 4-5 millió tonna szén-dioxid egyenértéknek megfelelő üvegházhatású gázt kötnek meg, ami jelenleg az országos kibocsátás 7-8 százalékát ellensúlyozza. A faanyag energetikai célú hasznosítása további mintegy 5 millió tonna fosszilis eredetű szén-dioxid kibocsátását váltja ki. A becslések szerint az állami erdőgazdaságok által ültetett új erdők egy évtized múlva évente további mintegy 8000 tonna szén-dioxidot kötnek majd meg, így segítve, hogy Magyarországon még tisztább legyen a levegő.

A kormány a meglévő erdők fenntartásával segíti a szénmegkötő kapacitás megőrzését, az új erdők telepítésével pedig növeli azt. Ezzel párhuzamosan a szemléletformáló kommunikáció célja, hogy a lakosság minél szélesebb körét megszólítsák és bevonják a klímaváltozás okozta gondok enyhítésébe, megoldásába. Az elmúlt tíz évben csak az állami erdőgazdaságok 450 millió facsemetét ültettek el, és 9500 tonna makkot vetettek az erdők fenntartása során. A megkezdett programok 3-5 év alatt 25 000 hektáros erdőterület növekedést eredményezhetnek, és megközelítőleg mintegy 100 millió új fa elültetését jelentik – tartalmazza az összegzés.