MENÜ

Megjelentek a kárenyhítő juttatási igényhez a referenciaárak

2018.10.29.

Közzétette az Agrárminisztérium a 2018. évi kárenyhítő juttatás iránti kérelem benyújtásához szükséges referenciaár és átlaghozam-adatokat. A kérelmeket november 30-ig nyújthatják be a termelők, akik eddig 178 ezer hektárra tettek kárbejelentést.

 

A károsult termelők 2018-ban is a megszokott módon, elektronikus úton tudják majd november elejétől benyújtani a kárenyhítő juttatás iránti kérelmüket a Magyar Államkincstár erre szolgáló internetes felületén. A kérelmet a benyújtási határidőn belül többször is be lehet nyújtani, aktualizálni, de a Kincstár és az agrárkár-megállapító szerv a 2018. november 30-i nap végéig utolsóként benyújtott kérelmet ellenőrzi - hívta fel az érintettek figyelmét az Agrárminisztérium. A kárenyhítő juttatás iránti kérelemről legkésőbb 2019. március végéig születik döntés és eddig kapják meg a kárenyhítő juttatást az igazoltan károsult gazdák.

A 2018. kárenyhítési évben a károsult termelők eddig 178 ezer hektárra közel 10 300 kárbejelentést tettek, amelyből a legnagyobb területek az aszálykár (86.300 hektár), a belvízkár (26.400 hektár), a jégesőkár (22.500 ha) és a téli fagykár (17.200 hektár) voltak.

Azon károsultak tudják benyújtani a kérelmet, akiknek a kárbejelentését az agrárkár-megállapító szerv a kárenyhítési évben korábban már jóváhagyta - közölte a szaktárca.

A kárenyhítő juttatás iránti kérelemhez ide kattintva érhetőek el a 2013-2018. kárenyhítési években alkalmazandó referenciaárak és átlaghozam-adatok.

A kárenyhítő juttatás iránti kérelemben a növénykultúra tárgyévi- és referencia hozamértéke a megadott referenciaárak felhasználásával állapítható meg. Azon növénykultúrák esetén, amelyeknél a referenciaár mellett ársáv is megadásra került, a számításhoz a referenciaártól eltérő, az ársávba eső és számlával igazolt ár is használható. Erről, valamint a kérelem benyújtásáról ide kattintva érhető el részletes tájékoztatás.

Ha egy növénykultúrára vonatkozóan a termelőnek nem áll rendelkezésre a referencia-időszak valamelyik évére saját hozamadat, akkor a referenciahozam meghatározásához a most közzétett 2013-2017. évi átlaghozam-adatok használhatóak fel.

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a 2013-2017. évi átlaghozam-adatok mellett a 2018. évi átlaghozam-adatok is elérhetőek, amelyeket kizárólag akkor kell alkalmazni, ha a termelőnek azért nem áll rendelkezésre az idei évi saját hozamadata, mert a növénykultúra betakarítási szintje nem haladja még meg az 50 százalékot.

A tárgyévi átlaghozam-adatokat az Agrárminisztérium a következő évben a végleges KSH adatok alapján felülvizsgálja. Ezért a 2018. kárenyhítési év tekintetében jövőre kiadandó végleges átlaghozam a most közzétettől eltérhet, amely viszont nem jogosítja fel a termelőt a korábbi kárenyhítő juttatás iránti kérelmének utólagos módosítására.

A kárenyhítő juttatás alapját a tárgyévi hozamérték és a referencia hozamérték különbsége, azaz a hozamérték-csökkenés jelenti. A kárenyhítő juttatás összege legfeljebb a hozamérték-csökkenés 80 százalékáig terjedhet, amennyiben a károsult gazda rendelkezik megfelelő mezőgazdasági biztosítással.

Biztosítás nélkül az egyébként járó kárenyhítő juttatásnak csak a fele nyújtható – hívta fel a figyelmet a minisztérium.

A kárenyhítési alapban az idei évi károk kezelésére közel 26 milliárd forint állhat rendelkezésre jövő év elején.