MENÜ

Meghaladja a 15 ezer hektárt a tavaszi fagykár sújtotta ültetvények területe

Agro Napló 2020.05.18.

Hazánkban meghaladja a 15 ezer hektárt a tavaszi fagykár sújtotta ültetvények területének nagysága a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) által működtetett informatikai rendszerben rögzített adatok alapján, ugyanerre az eredményre jutottak a megyei kormányhivatalok ellenőrzéseinek összesítése után is.

 

A Nébih tájékoztatása szerint az egész országra kiterjedő fagy főként a gyümölcstermesztésben, azon belül is különösen a kajszibarack-állományban okozott traumát. Az április 1-jét követően bekövetkezett káresemények bejelentésére még május 15-ig van módjuk az érintetteknek.

Az élelmiszerlánc-biztonsági hatóság által működtetett Kármegállapítási Munkafolyamatot Támogató Rendszer (a továbbiakban: KMTR) adatai alapján május 8-ig összesen 15 426 hektárnyi tavaszi fagykárral érintett területen tartottak szemlét a megyei kormányhivatalok ellenőrei. A már feldolgozott vizsgálati eredmények alapján 3161-ből 2675 parcella esetében tényleges fagykárt állapított meg hatóság, s csupán a földterületek 15-20 százalékánál nem tapasztaltak valós károsodást a szakemberek. Az utóbbi esetekben vagy egyáltalán nem történt káresemény, vagy gazos, nem művelt területre vonatkozott a valótlan kárbejelentés.

A március utolsó hetében és április első napjaiban az egész országra kiterjedő fagy elsősorban a kertészeti kultúrákban, különösen a gyümölcstermesztésben okozott traumát. Az első lehűlés leginkább a korai fajtákban, tehát a kajszibarackban és őszibarackban idézett elő sérülést. A mezőgazdasági káresemény bekövetkeztét alátámasztó helyszíni szemlék tapasztalatai is azt mutatják, hogy a 2675 károsodott parcellának mintegy fele – 2300 hektár – kajszibarack ültetvény, ahol 70-100 százalékos virágkár tapasztalható.

Bár a fagykár fajonként és országrészenként eltérő mértéket mutat, az április első napjaiban tapasztalt mínuszok gyakorlatilag már mindegyik gyümölcsfajnál jelentős virágkárokat eredményeztek. Olyannyira, hogy a szakemberek a szemlézett területek mintegy 15 százaléka esetén 90-100 százalékos mértékű hozamcsökkenést állapítottak meg, vagyis ezeken a parcellákon az idei évben nem várható termés-betakarítás.

Szintén jelentős, 50 százalék feletti a virágveszteség az őszibarack és a cseresznye növénykultúrákban, míg az alma-, körte- és meggyültetvényekben valamivel mérsékeltebb a kár. Az előzetes adatok alapján legkevésbé a szilvaültetvényeket érte trauma, bár a korai fajtáknál itt is nagyobb hozamkiesés várható. A májusi virágzású birsalmát és bodzát, úgy tűnik, megkímélték az éjszakai fagyok.

Fontos hangsúlyozni – emeli ki a Nébih ismertetője –, hogy jelenleg virág- és rügykárról beszélhetünk. Az idei gyümölcstermést még nagymértékben befolyásolja az elkövetkező hetek időjárása. Országos viszonylatban egyes fajoknál, erős virágzás esetén, akár a virágok negyede-harmada is elegendő lehet a normál, esetleg közepes terméshozam eléréséhez. A károsodást ugyanakkor nem mutató virágok, virágkezdemények sérülhettek annyira, hogy nem termékenyülnek meg, nem kötődik meg a gyümölcs. Ezt figyelembe véve a várható termésre vonatkozóan leghamarabb a virágzás után 4-6 héttel, május végén lehet tisztább prognózist adni.

A Nébih felhívja a termelők figyelmét, hogy amennyiben a mezőgazdasági káresemény a tárgyév április 1-je után következik be és a kárbejelentésben nyitva tartott határidő - káresemény bekövetkezésétől számított 15 napon belül - az egységes kérelem szankciómentes benyújtására nyitva álló időszakban telik le, akkor a kárbejelentés is az egységes kérelem szankciómentes benyújtására előírt határidő utolsó napjáig, azaz idén május 15-ig tehető meg – közli a tájékoztatás.